Veggpanelet på de første omsorgsboligene på Motrøtunet i Hommelvik må skiftes ut på grunn av en gammel byggetabbe.

Kledninga er ikke egnet for utendørsbruk og trekker vann.

Da feilen ble oppdaget i fjor satte Malvik kommune i gang en omfattende rehabilitering av fasadene.

Minst like mye som i fjor

I 2017 ble det brukt mellom 800.000-900.000 kroner på arbeidet. Jobben er fortsatt ikke er sluttført og vedlikeholdsleder Bjørn Mæhre i Malvik kommune sier det er satt av mer penger til formålet i årets budsjett.

– Det er satt av ekstra midler i vedlikeholdsbudsjettet for å få oppgradert fasadene. Det har vært en uheldig bruk av panel og det må skiftes mer av det. En del kledning er ikke brukbart, men det spørs hvor fort det faktisk må byttes. Det er imidlertid sikkert at vi må skifte ut minst like mye i år som i fjor, sier Mæhre.

Ifølge vedlikeholdslederen er arbeidet beregnet til å koste bortimot et sjusifret beløp.

– Vi kommer nok til å svi av en liten million i år også, sier Mæhre.

Generaltabbe

Veggpanelet har en profil som trekker vann. Det fører til at trevirket råtner. Byggene ble reist i 2003 og ifølge Mæhre er løsningen totalt ubrukelig utendørs. Han mener de ansvarlige den gangen har sett seg blind på det estetiske.

Trekledning har normalt svært lang levetid.

– Hvis panelet males og vedlikeholdes burde det i hvert fall vare i 30 år. Men det kan vare vesentlig lenger også. Det er imidlertid litt avhengig av hvor pent du vil ha det, sa professor i bygningsteknikk ved NTNU, Stig Geving, til Bladet da saken ble omtalt første gang sommeren 2017.