– Helsehuset vil være et kjempeløft for Stjørdals befolkning. Her skal vi ha en tverrfaglig sammensetning av helsepersonell. Vi skal realisere regionens høyborg hva angår kompetanse i helsesammenheng.

Det er Hans Frederik Selvaag, etatsjef omsorg i Stjørdal kommune, som sier dette. Selvaag legger nå til rette for lokalpolitiske vedtak, som med politisk tilslutning vil være den største utbygging noensinne på helsesektoren i Stjørdal kommune.

Det handler om et nytt helsehus i Stjørdal sentrum med totalt 52 sengeplasser. Samt 72 nye boenheter, omsorgsleiligheter for demente, på Fossliåsen. Helsehuset finansieres i stor grad av overskuddet fra SIO-prosjektet kommunen deltar i, mens Fosslia bygges som bosenter med husbanktilskudd.

Entusiastisk

Det er tre svært entusiastiske ledere i omsorgsetaten i Stjørdal, etatsjef Selvaag, spesialrådgiver Terje Sandaunet Johnsen og Ann Sissel Wangberg Helgesen, enhetsleder ved DMS (Distriktsmedisinsk senter), som nesten snakker i munnen på hverandre, når de skal informere om de store investeringene innenfor helse og omsorg i Stjørdal.

Et helsehus skal bygges på hjørnet Yrkesvegen/Husbyvegen, hvor dagens DMS-funksjoner i Breidablikkvegen flytter inn i byggets, samtidig som antall sengeplasser øker fra 20 til 52, og alle som er innom vil raskt oppdage at her er det bare enkeltrom med bad og wc på hvert rom.

– Hvem er det da som skal ha disse sengene?

– Det er de med behov for kortere medisinsk behandling. De kommer og får en klar plan for behandling, eller et mål for behandlinga, og når dette er nådd, skal de hjem igjen. Ingen skal bo fast på helsehuset, sier omsorgssjefen.

Samler kompetanse

Han peker på at i Helsehuset lokaliseres personell med ulik fagkompetanse. Her skal sykepleiere, hjelpepleiere, fysio- og ergoterapauter og vernepleiere jobbe tett sammen. En viktig forutsetning er at det er lege tilstede og tilgjengelig 24/7.

Helgesen, sjefen ved dagens DMS, legger til at utviklinga er slik at stadig flere får den medisinske behandlinga i kommunen sin. De trenger ikke alle behandling på sykehus.

– Vi ser virkelig fram til å få 32 nye senger for denne medisinske behandlinga lokalt i Stjørdal. En vinn -vinnsituasjon, først og fremst for pasienten, men også for pårørende i de fleste tilfeller. Det blir mange færre turer for eksempel til sykehuset i Levanger, sier Helgesen.

Flere behandlingsmuligheter

Apropos færre turer til sykehus.

– Ved DMS blir det også gitt medisinsk dagbehandling. Utviklinga er slik at stadig flere får denne behandlinga i kommunen, ja, det er en kjempevekst av medisinsk dagbehandling. Folk slipper turene til sykehuset, vi tar behandlinga lokalt, sier Helgesen.

Hun gir et par eksempler også på dagbehandling som nå kan skje lokalt, som før ble gjort på sykehus.

–Vi kan behandle en infeksjon med antibiotika, vi kan gi væskebehandling til gravide som trenger det og vi kan behandle barn bitt av flått. Det er flere behandlinger som nå kan gjøres lokalt. Med det nye helsehuset dobler vi kapasiteten for medisinsk dagbehandling, sier Helgesen.

Første etasje

Helgesen og distriktsmedisinsk senter legger beslag på 20 av de nye plassene i Helsehuset. Resten av tilveksten er en økning i kapasiteten for Stjørdal kommune.

– I første etasje får vi legevakta, vi får ambulansetjenesten, poliklinikker, forvaltningskontoret, responssenteret, møterom og kantine, sier Selvaag, og er strålende fornøyd over å samle alt dette under ett og samme tak.

Han fortsetter:

– Helsehuset på Stjørdal er et løft ikke bare for oss, men også for kommunene Tydal, Selbu og Meråker som nå får god tilgang på spisskompetanse. Helseforetakene er en viktig faktor med sine aktiviteter i helsehuset, og avgjørende for at dette skal fungere.

Demensomsorgen

På Fosslia har Stjørdal kommune og omsorgssjef Selvaag circa 45 omsorgs- og institusjonsplasser fordelt på sju enheter. Her kommer det 72 nye bosenterplasser fullt utbygd. De eldste byggene på Fosslia vil på sikt bli revet, slik at vi netto øker kapasiteten på Fosslia med rundt 50 plasser. Her får vi da samlet tjenestene innenfor et avgrenset område, og det er klart rasjonelt, sier Hans Frederik Selvaag.

Helgesen legger til:

– Det kan om et tiår bli veldig dyrt for Stjørdal å ikke bygge de 72 boenhetene på Fosslia , sier Ann Sissel Wangberg Helgesen.

Først på tampen av inneværende år vil politikerne i Stjørdal mene sitt om denne betydelige investeringa i helse og omsorgen i Stjørdal.