Det gir nemlig ikke retningslinjene i den ruspolitiske handlingsplanen som stjørdalspolitikerne har vedtatt, rett til i dag. Retningslinjene slår fast at serveringssteder i tilknytning til handels- og tjenestetilbud, ikke kan ikke gis skjenkebevilling i ordinær åpningstid.

Det betyr i praksis at restauranter og spisesteder i kjøpesenter i Stjørdal ikke kan servere alkohol slik restauranten ønsket i utgangspunktet.

Flere etableringer

Nå vil rådmannen ha nye regler som kan føre til at enda flere serveringssteder kan etablere seg i Stjørdal.

I saksframlegget som nå legges på bordet til stjørdalspolitikerne, skriver rådmannen at hun har fått tilbakemeldinger fra politikere som ønsker å se på de alkoholpolitiske retningslinjene på nytt.

Det er bakgrunnen for at rådmannen nå fremmer forslaget om å myke opp på bestemmelsene for serveringssteder i kjøpesenter.

Rådmannen peker på at problemstillingen kom opp da det nye Torgkvartalet åpnet i fjor høst. Her etablerte flere restauranter seg. Hos noen av disse er alkoholservering en naturlig del av konseptet.

– Det er ikke salg av alkoholholdig drikke som er hovedinntektskilden deres, men et tilbud de ønsker å tilby kundene sine, skriver rådmannen.

Ikke puber

Rådmannen er fortsatt tydelig på at hun fortsatt ikke ønsker å la virksomheter som har hovedinntekten sin fra skjenking av alkoholholdig drikke, inne i et kjøpesenter. Typisk her er forskjellige typer puber.

– Det er ikke er ønskelig å ha rene skjenkesteder i et område der det ferdes og oppholder seg mange familier og barn under 18 år, skriver rådmannen.

Hun frykter at et serveringssted der alkohol er hovedinntektskilden, vil skape en større sannsynlighet for overstadige berusede personer som vil bevege seg innen området

Bare spisesteder

Stjørdalsrådmannen foreslår nye ruspolitiske retningslinjer som åpner for at spisesteder kan innvilges skjenkebevilling for servering av alkoholholdig drikke til sine kunder. Rådmannen innrømmer samtidig at det kan bli en utfordring å begrense hvilken type serveringssted som skal få skjenkerett.

Hun anbefaler stjørdalspolitikerne å legge seg på en linje der omsetning blir brukt som en form for vurderingstema. Da kan kommunen begrense den rene pubvirksomheten, og samtidig åpne for at spisesteder kan servere alkoholholdig drikke.

Rådmannen peker på at de nye reglene også vil få betydning for virksomheter ved andre serveringssteder som også ønsker å starte med alkoholservering. Det kan handle om kaféer som vil utvide sortimentet til også å omfatte alkoholholdig drikke.

Forslaget til ny alkoholpolitikk blir tatt opp i komité levekår og formannskapet neste uke. Saken skal avgjøres i kommunestyret.