– Det var mer arbeidsomt enn vi så for oss. Resultatet ble seks uker med hardt arbeid, men det har vært veldig artig. Vi som har holdt på har fått et spesielt forhold til hverandre ettersom vi har levd «oppå» hverandre nesten hver dag i byggeperioden, sier Signe Kjøpsnes (17).

Hun er økonomiansvarlig i Hell Robotics, som består av totalt 12 ungdommer fra Ole Vig videregående skole i Stjørdal og Thora Storm videregående skole i Trondheim. De neste dagene deltar de som det første laget fra Norge i den internasjonale robotkonkurransen «FIRST Robotics Competition». Den arrangeres i Istanbul i Tyrkia.

Alt gjort på fritiden

– Det er en regional konkurranse vi skal være med på i Istanbul. Hvis vi kommer oss videre blir det verdensfinale i Detroit i USA i slutten av april, forteller Kjøpsnes, som også er leder for laget sammen med Stian Nakken.

Hell Robotics skal måle krefter mot lag fra hele verden. Stjørdalingene og trondhjemmerne er i alderen 16–18 år. For å forklare det veldig enkelt går konkurransen ut på at roboten skal frakte kuber på vekter, og det gis poeng etter hva man oppnår.

Laget ble stiftet i midten av september i fjor. Byggingen av roboten startet 6. januar i år. Det kostet rundt 45.000 kroner å få den på plass, og ungdommene måtte forholde seg til flere reguleringer fra arrangøren.

– Vi brukte til sammen 1.800 timer på å bygge roboten. Vi har hatt full skoleundervisning, så alt er gjort på fritiden, sier teknisk ansvarlig Even Veie (17).

Både Kjøpsnes og Veie understreker at de har lært utrolig mye i prosessen. Alt fra planlegging til økonomi, administrasjon, mekanikk, elektronikk og programmering. Bortsett fra litt hjelp til programmeringen har skoleelevene gjort alt selv.

Saken fortsetter under bildet.

Ole Vig-elevene Signe Kjøpsnes og Even Veie gleder seg til robotkonkurransen i Istanbul starter. Foto: Lars Sørnes

Sendte roboten med fly

– Vi møtte på noen problemer underveis, men vi klarte å løse det. På slutten hadde vi kontroll, og vi tok en siste sjekk i Stjørdalshallen dagen før roboten skulle være ferdig, sier Veie.

Etter planen skulle roboten bli fraktet til Tyrkia med lastebil. Men tollmyndighetene i Istanbul godkjente ikke papirene. Dermed ble den sendt med fly.

Gjengen i Hell Robotics har fått inn 350.000 kroner i ren pengestøtte. De totale sponsormidlene beløper seg på i overkant av en halv million kroner.

Tidlig torsdag morgen setter 12 spente og forventningsfulle ungdommer seg på flyet fra Trondheim lufthavn Værnes. Fire foreldre er også med på turen. Forberedelsene til konkurransen starter fredag.

– Da skal vi få basen vår og få på plass alt av utstyr. Roboten skal bli godkjent også, sier Kjøpsnes.

Selve konkurransen finner sted lørdag og mandag. På forhånd har de fått en manual med regler som er på over 100 sider, i tillegg til en sikkerhetsmanual på 30 sider.

Saken fortsetter under bildet.

Skoleelevene har laget roboten på verkstedet på Ole Vig videregående skole. Foto: Privat

Eneste jente

– Uansett hvilken jobb vi får i framtiden, så kommer vi til å dra nytte av erfaringen vi har fått gjennom denne konkurransen. Det har vært veldig lærerikt, sier Signe Kjøpsnes, som er den eneste jenta i Hell Robotics.

– Jeg har klart å holde ut, sier hun og smiler.

– Vi har vært snille med henne, kommenterer, Even Veie.

– Av og til iallfall, svarer Signe Kjøpsnes.