Malvik kommune har nettopp avviklet et andre kurs for ungdom mellom 15 og 24 år.

Det er tydelig et stort behov, konstaterer Mirjam Espevik og Christine Kroppan fra Virksomhet Psykiske helsetjenester og Rus.

– I utgangspunktet tenkte vi 6 – 7 deltakere, men sist ble det 11. Det var litt mange, men vi sier selvsagt ikke nei noen. Vi vil hjelpe så mange som mulig, sier Kroppan.

Hun håper det blir tid til et kurs til før sommeren.

En terskel

Det er helsesøster, fastlegene, lærere og andre som rekrutterer ungdom til kursene. For mange av de unge er det en stor terskel å melde seg på. Det virker enklere å ta imot hjelp en til en. Men nettopp det å bli med i ei gruppe, hvor en også får høre at andre sliter, kan være et første steg til å overvinne angsten, sier Mirjam Espevik.

Ikke et mål å fjerne

Ungdommene lærer om angst og om ulike mestringsteknikker.

– Vi snakker mye om å skille mellom hensiktsmessig og uhensiktsmessig angst. Målet er ikke å få bort angsten. Den er faktisk noe vi trenger i livet vårt, men uten at det skal gå utover den daglige fungeringen og det å kunne bevege seg fritt - gjøre det en vil, sier Espevik.

– Vi viser film , og har materiale som ungdommene får med hjem, legger hun til.

«Litt skummelt»

Deltakerne på disse kursene er ei ganske stille og beskjeden gruppe. De fleste er ikke så høye i hatten når de kommer, men så går det bedre etter hvert, forteller kursholderne.

– I tilbakemeldingene etterpå skriver mange at de har hatt en veldig positiv erfaring, mange sier at kurset har vært nyttig, sier Espevik.

Sagt om kurset: «Bra, skummelt i starten, men bedre etter hvert». «Gledet meg til å komme hit for på en måte komme meg litt bort fra alt stress osv». «Synes det hjalp å lære litt om teknikker og at man ikke skal bli kvitt angsten, men lære å leve med den». «Synes dagene har vært gode og lærerike». «Det har hjulpet litt».

Psykologisk førstehjelp

– Det som dokumentert hjelper best mot angst er kognitiv terapi, og det er egentlig det disse teknikkene handler om. På kurset kaller vi det «psykologisk førstehjelp» - ryddehjelp når følelsene tar overhånd. «Hvordan kan vi utfordre de røde tankene og erstatt dem med grønne?» «Og hvordan kan vi utfordre oss selv til å tørre å gjøre de tingene som gir oss ubehag, enten det er å gå på bussen, holde en presentasjon for klassen eller spise sammen med andre?», sier Mirjam Espevik og Christine Kroppan.

De ser fram til å ta imot flere ungdommer fra hele kommunen på kurs på i tida framover. Kursene holdes ved Vikhammer helsetun. Interesserte kan ta kontakt direkte eller med for eksempel lærer, sosialrådgiver eller helsesøster for mer informasjon og påmelding, nevner Espevik.