– Asylsøkere som hadde fått opphold i Norge, men som likevel bodde på et av de to mottakene, ble regnet som bosatt i Meråker. Og når to asylmottak blir nedlagt og beboerne flytter, fører det til at innbyggertallet går ned.

Slik forklarer ordfører Kari Anita Furunes det faktum at Meråker kommune i fjor hadde en nedgang i folketallet på 39. Hun hadde fryktet at nedgangen kunne bli enda større.

Nedgang

Folketallet i Meråker har gått ned med 39 personer i løpet av 2017. Bladet pekte sist lørdag på at en rekke eldre meråkerbygger velger å kjøpe seg leilighet i Stjørdal og flytte fra hjemkommunen.

Hva tenker ordføreren om det?

– Jeg vet at det også er noen som har flyttet motsatt vei. Men jeg forstår at folk velger å bosette seg etter ønsker og behov, sier Meråker-ordføreren.

Ulike kvaliteter

Samtidig peker hun på at Stjørdal og Meråker er to ulike samfunn med hver sine kvaliteter. Om noen velger å bo mer urbant enn det Meråker kan by på, har hun ingen problemer med å forstå det.

Samtidig peker hun på at Meråker i målinger som har vært gjennomført scorer bedre enn Stjørdal på en del områder.

Scorer høyt

– Jeg har selv bodd utenfor Meråker perioder der jeg har vært opptatt av utdannelse eller turnusarbeid. Hvor folk velger å bosette seg, avhenger av hva den enkelte er ute etter. Og det er mange som setter Meråkers kvaliteter veldig høyt. På det årlige kommunebarometeret scorer Meråker for eksempel veldig høyt på kultur, sier Kari Anita Furunes.

Bolig og jobb

Uansett årsak liker ordføreren ikke at folketallet går nedover. Jobben med å få pilene til å peke oppover, handler først og fremst om to ting: Muligheten til å ha et sted å bo, og muligheten til å få seg en jobb.

– Noen velger å bo i Meråker på grunn av jobb. Men det er også en del som velger å bo i Meråker og pendle til og fra jobb utenfor kommunen. Da handler det om legge til rette, både i form av å få elektrifisert Meråkerbanen, og om å få bedre standard på E 14. Vi jobber med begge deler, sier hun.