– Denne har jeg laget, sier Elias Brandsfjell Haugen og viser fram påskekyllingen som henger i vinduet. Foto: Ivar Værnesbranden

Noen har kanskje vel stor tro på ordførerens makt. Uansett om Meråker-ordførerens myndighet er mer begrenset enn enkelte later til å mene, er det stas å få en ekte ordfører på besøk.

Slikt skjer ved de store anledninger – som når Tollmoen barnehage inviterer til barnehagedag med utstilling, mat og masse besøk.

Vise fram talentet

– Vi skal vise fram talentet vårt! Til hvem? Til foreldrene våre – og til ordføreren, forkynner Elias Brandsfjell Haugen når Bladet lurer på hva som skal skje.

Saken er nemlig den at barna har stilt ut det de har laget, en utstilling som viser hva de driver med i barnehagen.

–Dette er egentlig ikke noe vi har laget for denne dagen. Utstillingen er mer et bilde på hva vi holder på med til daglig, sier Siv Hege Nytrø, styrer ved Tollmoen barnehage i Meråker.

«La meg skape»

Hvert år siden 2005 har barnehager rundt om i landet invitert til Barnehagedagen, med ulike tema for hvert år. Årets utgave har barnehagens arbeid med kunst, kultur og kreativitet som tema.

«La meg skape!» er det talende slagordet for dagen, der Tollmoen barnehage hadde invitert foreldre og altså ordfører Kari Anita Furunes til kunst-kafé med utstilling, mat og sprudlende drikke i anledning dagen.

«Barn er kreative»

–Barn er kreative, fastslår Siv Hege Nytrø, styrer ved Tollmoen barnehage.

–Barn er uredde, men det handler om å la dem prøve, utforske, finne ut av nye ting. Det er nettopp evnen til nytenkning som skal bringe samfunnet vårt framover. Vi trenger barn som tør å prøve noe nytt, som tør å utforske det ukjente. Vi må ikke drepe lysten til å skape, sier en sterkt engasjert Siv Hege Nytrø når hun snakker om hvor viktig det er å la barn bruke nysgjerrigheten og skapertrangen sin.

Elsker å bygge

Og det er nettopp det de skal gjøre, de tre Tollmoen-barna Vilde Mathilde Gjemse Garrido, Leif Tidemann og Elias Brandsfjell Haugen, når de om ikke lenge skal ønske foreldre og ordfører velkommen innom dørene i barnehagen sin.

De skal vise fram de utslag som kreativiteten har gitt seg i løpet av vinteren. Det kan variere hva den enkelte helst liker å holde på med.

–Jeg elsker å holde på med bygging, forteller Elias mens han viser fram en modell av noe som minner sterkt om et tømmerhus.

Markering

Barnehagedagen er en årlig markering der barnehagene åpner dørene for å vise fram barnehagenes aktiviteter og mangfold.

Det er Utdanningsforbundet, Fagforbundet og Foreldreutvalget for barnehager som står bak Barnehagedagen.

– Det artigste i barnehagen er å leke med venner og holde på med kostymer, syns Vida Mathilde Gjemse Garrido. Foto: Ivar Værnesbranden