En meråkerbygg har observert at det er utrolig mye snø på en del hyttetak i området innover mot Funnsjøen og Fersdalen. Han oppfordrer eierne til å følge med og helst fjerne snø fra taket før den blir våt og tung.

Store snømengder

- Det er lenge siden det har vært så store snømengder som nå innover. Og blir det mildvær, blir det tungt for taket der det ligger mye snø. Når det blir mildere vær og kramsnø, er det for sent, sier mannen.

Han oppfordrer hytteeierne om å ta en tur innover for å sjekke snømengden på taket og fjerne den der snømengden er for stor. Alternativet kan være å engasjere Bygdeservice til å gjøre jobben.

Ansvar

– Alle som eier en bolig- og/eller hytte har ansvaret for å måke eget tak. Likevel går det ikke én vinter uten at det blir meldt inn flere hundre slike saker til forsikringsselskapene. Men hvis måkepåbudet ikke er overholdt i henhold til sikkerhetsforskriftene, kan man få redusert erstatningen, sier Simon Olsen, tømrer og rådgiver i forsikringsselskapet Gjensidige til nettstedet godtforberedt.no.

Suger vann

– I mildvær er det enda viktigere å være på vakt. Snø suger til seg vann, og våt snø kan veie 400 kg per kubikkmeter. Da kan selv 40 cm snø være nok til at et gammelt hus- eller hyttetak er i faresonen, sier Simon Olsen til godtforberedt.no.

Derfor kan det være lurt å følge oppfordringen fra meråkerbyggen: Ta turen og sjekk hvor mye snø det er på hytte taket ditt!