Arne Kjørsvik fra Stjørdal og de andre i teknologibedriften Eelume Norske Eelume AS har bygget  verdens første subsea slangerobot.

Den nye roboten kommer til overalt for å løse oppgaver under vann, på blant annet oljeinstallasjoner.

Eelume driver og tester slangeroboten ned til 500 meters dyp i Trondheimsfjorden, og roboten har også hatt sitt første oppdrag, forteller daglig leder, Arne Kjørsvik.

Saken fortsetter under bildet.

Roboten er klargjøres nå til et pilotoppdrag på Åsgard-feltet i Nordsjøen. Foto: Eelume

Fant ubåt i samarbeid med Forsvaret

Slangeroboten sporet opp og filmet ubåten «Uredd» fra 2. Verdenskrig i en oppdrag med NRK og Forsvarets spesialkommando i forbindelse med TV-serien «Operasjon muskedunder».

Det ble en veldig nyttig test av slangeroboten som fortsatt er under utvikling, forteller Kjørsvik.

- Vi oppdaget masse forbedringspunkter, samtidig fikk vi en fin undervannsdokumentar. Det var en ubetinget suksess, sier Kjørsvik.

Serien "Operasjon muskedunder" er fortsatt tilgjengelig på fortsatt på NRK sine sider.

Tester i Trondheimsfjorden

Eelume har drevet med testing av roboten ned til 500 meters dyp i Trondheimsfjorden. Firmaet har også lokaler nært fjorden - på Nyhavna i Trondheim. De er i dag 10 ansatte.

Slangerobotteknologien er utviklet ved NTNU. Kjørsvik forteller at den første ideen tidlig på 2000-tallet, var å lage en forlengelse til en brannslange som kunne ta seg inn og gjøre slokkingsarbeid i brennende hus. Etter hvert ble det klart at man var på sporet av en robot som var særlig egnet til å gjøre inspeksjoner, reparasjoner og andre oppgaver under vann.

Hovedfokus i dag er rettet mot olje- og gassnæringa, men utviklerne ser også for seg at slangerobotteknologien kan være aktuelt på mange områder, blant annet i havbruksnæringa og på oppdrettsanlegg.

Bolig på havets bunn

Den minste slangeroboten laget så langt, er på en meter, og den største er fire meter lang.

- Utsetting av roboten kan det i de fleste tilfeller gjøres fra lettbåt. Det er en stor fordel.  Enda mer spesielt er at roboten kan ha bolig 24 timer i døgnet på havets bunn, for eksempel nært en oljeinstallasjon. Fra sin dokkingstasjon kan den utføre oppdrag fra uavhengig av vær og vind, sier Kjørsvik.

Det jobbes for å gjøre slangeroboten autonom, det vil si ubemannet. Neste skritt en ser for seg, er at roboten kan forhåndsprogrammeres til ulike oppgaver.

Roboten har fleksible ledd, hvor det kan integreres mange typer verktøy og sensorer. Strøm tilføres via kabel, men på sikt vil skal roboten i hovedsak bli batteridrevet, forteller Kjørsvik.

Kan revolusjonere

Daglig leder Arne Kjørsvik (49) er opprinnelig fra Frosta. Han kom fra et selskap som heter Marine Cybernetics AS, og begynte for Eelume i 2016.

- Hvilke forhåpninger har dere til slangeroboten?

- Vi ser for oss å gjøre en ganske stor revolusjon av subsea operasjoner med autonome farkoster.

- Hva skjer nå framover?

- Vi skal være med på en pilotinstallasjon på Åsgardfeltet i slutten av 2018, der slangeroboten skal brukes for å gjøre lette undervannsoperasjoner. Vi skal bruke hele dette året for å teste og kvalifisere oss til dette oppdraget.  Men det kan også hende vi tar på oss noen enkeltoppdrag.

Imponerte på konferanse

I forrige uke var Kjørsvik på konferansen Global Aquatech Summit i Bergen og fortalte om det nye undervannsfartøyet.

På konferansen i Bergen ville selskapet gjerne høre tilbakemeldinger fra potensielt interesserte kunder innen akvakultur.

Eelume meldte seg nylig inn i næringsklyngen NCE Aquatech Cluster.

I klyngen er det mange trønderske bedrifter fra før med marin satsing, forteller Kari Thyholt i NCE, som også stjørdaling.

- NCE arrangerte i samarbeid med SINTEF for første gang Global Aquatech Summit under North Atlantic Seafood Forum (NASF) – som er et viktig møtested for industri, sjømatsektoren og finansielle markeder. De trønderske teknologibedriftene i klyngen som sikter seg inn mot havbruksbransjen fikk vist seg fram for et internasjonalt publikum.

- Trønderne, som hadde flere teknologiske nyheter, imponerte, blant annet med slangeroboten og det ble en meget vellykket konferanse, sier Kari Thyholt.

Hovedaksjonær i Eelume er Kongbserg Marime AS. Eierskapet består ellers av professor i Kybernetikk og grunnlegger av Eelume, Kristin Ytterstad Pettersen, som har vunnet høythengende priser for sitt arbeid med å utvikle slangerobotteknologi,  NTNU Technology Transfer AS, Pål Liljeback (CTO i Eelume), Asgeir Sørensen, J. Tommy Gravdahl og Øyvind Stavdahl (Professor i Kybernetikk) samt investor Asle Hovda.

Arne Kjørsvik fra Stjørdal er daglig leder i teknologibedriften Eelume som har sitt utspring fra forskermiljøet ved NTNU.