Anita Andersen Strøm hadde noen knappe uker igjen av jordmorutdanningen da lengselen etter en forfatterkarriere slo inn for fullt.

– I og med at jeg var såpass gammel så syntes jeg det var greit og bestemme meg der og da for å hoppe av studiet.

Selv om Andersen Strøm alltid har skrevet på fritiden så sendte hun aldri inn noen av sine verk til forlag. Utkast ble først sendt inn etter bruddet i utdanningen.

– Jeg har alltid vært innmari glad i å skrive og nå kjente jeg at tida var inne.

Ble inspirert av EC Dahls

Sommeren 2015 sendte den spirende romanforfatteren inn første utkast til Bladkompaniet. Det tok ikke lang tid før hun fikk klarsignal fra forlaget, som ønsket seg en historisk serie.

– Siden jeg er fra Oslo så skrev jeg en historie som tok plass der. Etter noen runder med forlaget bestemte vi oss for å flytte historien til Trondheim, på grunn av at de hadde få romanserier som foregår i disse strøk.

Den tidligere sykepleieren tok straks fatt på Trondheims-historikken, og fikk da øynene opp for EC Dahls-bygningen. Den skulle vise seg å bli sentral for boken.

– Jeg begynte å kikke på forskjellige bygninger og hus. EC Dahls-bygningen er jo helt fantastisk, så den måtte med i serien.

Den ferske forfatteren er i dag bosatt på Stjørdal med mann og fem barn.

– Det var egentlig helt tilfeldig at jeg endte opp på Stjørdal, siden vi flyttet hit i forbindelse med jobben til mannen min. Når det er sagt så trives jeg her.

Hjertevarmt drama på liv og død

Boken handler om unge Margrete som i 1917 skal bo hos sin tante i Trondhjem, mens hun fullfører jordmorutdanningen ved E.C Dahls-stiftelse. Margretes drøm om å bli jordmor skal vise seg å bli et hjertevarm drama om fødsel, liv og død.

– Jeg tenkte over hva jeg kunne mest om, og da bestemte jeg meg for at serien måtte handle om en jordmorelev.

Etter hardbarket jobbing er hun nå oppe i seks bøker, og flere skal det bli.

– Det slippes en ny bok i serien annenhver måned. Totalt sett så tenker jeg serien vil bestå av 20-30 bøker da dette er normen i Bladkompaniet.

Kan vi forvente oss noen nye bokprosjekt etterhvert?

– Foreløpig så holder det med dette. Jeg rekker ikke mer nå, ler Andersen Strøm.

Lanserer på Litteraturhuset

Første bok i serien lanseres 20. mars på Litteraturhuset i Trondheim.

– Jeg ønsket at lanseringen av boken skulle legges til byen der handlingen foregår, og er veldig fornøyd med at det skal ta plass i Litteraturhuset.

Selv om Andersen Strøm foretrekker å legge historiene sine til byer, utelukker hun ikke å skrive om bygd og grend i fremtiden.

– Jeg har ikke tenkt så mye på hvor mine fremtidige historier skal foregå, men vi får se hva som skjer. Det er deler av denne boka som foregår på landsbygda, og ikke bare i byen.

Historiker Terje Bratberg blir med på bokbadet 20. mars, for å kaste lys over bokens historiske momenter.

– Han kommer til å bidra med kunnskapsrike kommentarer, for dette kan han mye om. Jeg gleder meg veldig til å høre hva han har å si.

Selv om Andersen Strøm har fått god respons på Facebook, er hun spent på den endelige mottakelsen.

– Første opplaget er trykt opp i mange eksemplarer i tilfelle det er mange som bestiller. Jeg håper på gode resultater.

– Å skrive bøker er en idrett

Markedsføringssjef i Bladkompaniet, Astrid Sømoen, er godt fornøyd med å ha Anita Andersen Strøm i forfatterstallen.

– Jeg synes det er utrolig stilig at hun følger drømmen sin.

I likhet med Andersen Strøm skriver Bladkompaniets forfattere seks bøker i året. Dette krever ifølge Sømoen en strukturert hverdag med mye jobbing.

– Halve tiden til å skrive bok går med til research. Våre lesere er godt kjent med lokale historie, og derfor er det viktig at det historiske i boken stemmer.

– Å skrive bøker er en idrett.

Sømoen gleder seg til å jobbe videre med Andersen Strøm.

– Jeg tror hun har mange gode historier inni seg.