En kvinne omkom i en snøscooterulykke på Storlien i fjor. Bistandsadvokaten reagerer på at saken mot sjåføren er henlagt.

En 69 år gammel kvinne fra Trondheim omkom i en snøscooterulykke på Storlien 14. januar i 2017. Hennes mann (72) fra Trondheim ble alvorlig skadet, men skadene var ikke livstruende.

Politiadvokat Anette Strøm Røsholdt har vært påtaleansvarlig i saken. Hun opplyser til Bladet at statsadvokaten har henlagt saken mot snøscootersjåføren i 60-årene fra Stjørdal.

Har sendt inn klage

– Vi har gjennom vitneforklaringer fått en god oversikt over handlingsforløpet og mener at sjåføren ikke har opptrådt uaktsomt på en slik måte at straffeansvar vil inntre, sier Røsholdt.

Henning Dragsnes i Advokatfirmaet Strand & Co er bistandsadvokat til den etterlatte mannen. Han er sterkt uenig i beslutningen som er tatt.

– Vi stiller oss undrende til henleggelsen, og mener det er flere forhold som tilsynelatende ikke er vurdert, sier Dragsnes.

Han har allerede klaget på henleggelsen.

Det satt tre personer på snøscooteren den aktuelle januardagen på Storlien i fjor. Den sto parkert utenfor ei hytte der det hadde vært visning, ifølge politiet. Scooteren skal ha stått i en nedoverbakke.

Lang behandlingstid

Sjåføren skulle kjøre scooteren framover, men den gikk bakover. Etter cirka 15 meter traff den et tre. Kvinnen som omkom satt bakerst på snøscooteren. Dødsårsaken er forenlig med skadene hun ble påført, opplyser etterforskningsleder Annar Sparby ved Stjørdal lensmannskontor.

Snøscootersjåføren fra Stjørdal var ikke formelt siktet, men mistenkt etter straffelovens paragraf 281 – uaktsom forvoldelse av død.

– Statsadvokaten har nå henlagt saken da de er av den oppfatning at skyldkravet ikke er oppfylt, sier Anette Strøm Røsholdt.

– Hvorfor har det tatt så lang tid å behandle saken?

– Ulykken fant sted i Sverige, så egentlig var det svensk politi som skulle tatt seg av saken. Men ettersom alle involverte var nordmenn, så ble det til slutt norske myndigheter som fikk ansvaret. Og denne prosessen tok tid. Vi måtte også foreta nye avhør, forteller Røsholdt.

– Ekstra belastning

Trondheimsmannen ble selv skadet i ulykken på Storlien, og ifølge bistandsadvokaten sliter han fortsatt etter det som skjedde.

– Han mistet kona, ble selv skadet og har nå fått høre at saken er henlagt. Det er klart at det er en ekstra belastning for ham, sier Henning Dragsnes.

Det er riksadvokaten som nå skal gå gjennom saken på nytt og behandle klagen.

– Vi ser fram til å få en ny vurdering, forteller Dragsnes.

Bladet har vært i kontakt med snøscootersjåførens advokat, Trond Peder Nilsen hos Levangeradvokatene. Han er klar over at saken er henlagt.

– Jeg har ikke hatt mulighet til å snakke med min klient ennå, sier Nilsen.