Ideene har vært mange for de 53 elevene i 6. trinn ved Fosslia skole som alle har laget sine egne drømmehus. De har jobbet iherdig siden slutten av januar. Vi finner en koselig kjøkkenkrok, en fin sofa, romslig soverom og en fotballbane, for å nevne noe av det kreativiteten står bak.

– Det har vært kjempegøy og vi har laget husene på egen hånd. Vi har fått være kreative og funnet på egne ting hele veien. Og detaljene er viktig, sier Ella Linaker.

Saken fortsetter under bildet.

Det er viktig med ei god seng med ei ordentlig dyne og puter. Legg også merke til klokka på veggen. Foto: Lars Sørnes

Elevene har selv planlagt, designet og bygd sitt drømmehus i en pappeske.

– Jeg har laget ei enkeltseng i huset mitt, men i mitt ordentlige drømmehus skal jeg ha ei dobbeltseng, forteller Nellie Anna Emanuela Hofberg.

Sammen med sine klassevenninner er hun ikke i tvil om at husprosjektet har vært en suksess.

– Dette er bedre enn vanlig skole. Her får vi ikke utlevert oppgaver på papir som vi skal løse, men vi får bestemme mye mer selv. Det har vært kjempeartig, sier jentene.

Saken fortsetter under bildet.

Alle detaljer er viktige, og her er det gjort skikkelig flid med det aller meste. Foto: Lars Sørnes

Gjenbruk

«Drømmehuset mitt» er et tverrfaglig prosjekt med utspring fra kunst og håndverk. Kontaktlærer i 6. klasse, Ove Rolseth, forteller at de også har vært innom matematikk, naturfag, norsk og engelsk.

– Vi har puttet mye under den samme paraplyen. Prosjektet ble egentlig litt større enn vi trodde, men veien blir til mens du går. Vi ser i alle fall at det finnes mange som har talent som interiørkonsulenter og arkitekter, sier Rolseth og smiler.

Han anslår at de har brukt rundt 20 timer på husbyggingen som er fordelt på flere uker. Enkelte elever har vært så ivrige at de har brukt litt ekstra tid hjemme også.

– Alt er bygd ut ifra hvilke materialer vi har hatt til rådighet. Alt er gjenbruk. Elevene har virkelig vært kreative og har en voldsom skapertrang. De har fått brukt seg selv på en annen måte enn ellers, sier kontaktlærer Linda Eian Indergaard.

Saken fortsetter under bildet.

Kontaktlærerne i 6. trinn skryter av elevenes kreativitet. Brita Fuglem (t.h.), Linda Eian Indergaard og Ove Rolseth. Foto: Lars Sørnes

– Det har vært god stemning hele tiden og vi har fått mange spørsmål og henvendelser, og det er flere som har en indre «drive». Det finnes mange artige detaljer i de ulike husene, sier Ove Rolseth.

Alle drømmehusene blir nå stilt ut i galleriet i Kimen kulturhus. Utstillingen åpnes førstkommende mandag med kulturelle innslag og taler, og husbyggerne selv skal være til stede. Husene blir stående til og med torsdag i neste uke.

– Vi tok kontakt med Kimen, og de var positive. Slik det ser ut nå blir det ei gate med en U-sving med rundt 50 hus plassert ut, sier Rolseth.

Både han og Linda Eian Indergaard er overbevist om at praktiske ferdigheter er viktig for utviklingen til de unge jentene og guttene.

– Det er viktig å gjøre ting utenfor skoleveggene også, og det kan være sunt å gjøre andre ting enn å bøye verb. Dette prosjektet viser at det er et behov for de praktiske fagene, mener Indergaard.

Saken fortsetter under bildet.

«Sov godt, drøm søtt» er beskjeden på soverommet i dette huset til en av elevene. Foto: Lars Sørnes

– Ikke noe småtteri

Markedsansvarlig i Kimen kulturhus, Lene Fjellstad, gleder seg til å få drømmehusene til skoleelevene på plass.

– Det er kjempefint at skolene tar i bruk kulturhuset på en slik måte. Jeg har fått tatt en titt på utstillingen allerede, og jeg er overbevist om at dette blir populært både for barn og voksne. Og jeg vil tro det er artig for elevene å vise det fram til et bredere publikum enn de vanligvis gjør, sier Fjellstad.

Hun roser engasjementet både til elevene og lærerne på Fosslia.

– Det er ikke noe småtteri de kommer med, altså. Her er det mange flotte detaljer, understreker Fjellstad.

Saken fortsetter under bildet.

I dette drømmehuset er det prioritert å få en koselig kjøkkenkrok på plass. Foto: Lars Sørnes

I klasserommet på Fosslia skole sitter Martine Strid Buholdt, Elise Kjøpsnes, Vilde Vennes Frantzen, Ella Linaker og Nellie Anna Emanuela Hofberg og finpusser på drømmehusene sine.

– Vi er spent på hva folk sier om utstillingen. Det blir artig å vise fram det vi har jobbet med i så lang tid, sier Ella.

Og på spørsmål til alle fem om de har bygd drømmehuset prikk likt det de bor i, svarer den ene:

– Nei, jeg bor ikke akkurat i et drømmehus nå!

Her er det lagt vekt på å få med en fotballbane tilknyttet huset. Det er også flere stasjoner med Playstation innvendig. Foto: Lars Sørnes