Kommunestyrerepresentant Bjørn Kyllo (Frp) foreslår i en interpellasjon til ordføreren, et skriftlig begrunnet spørsmål med forsalg til vedtak, at Malvik kommune innfører en samboergaranti som sikrer at ektepar og samboere får tilbringe hele livet sammen.

Hele livet sammen

–Vi mener det er en selvfølge at ektepar og samboere skal få lov til å tilbringe hele livet sammen, også etter at en av dem får behov for plass på sykehjem, sier Bjørn Kyllo, om bakgrunnen for interpellasjonen han har sendt inn til neste møte i kommunestyret.

Bjørn Kyllo foreslår på vegen av Frp at når en av ektefellene, eller samboerne, har fått vedtak om langtidsplass på sykehjem skal den andre kunne søke om korttidsopphold så lenge ektefellen har behov for langtidsopphold. I forslaget blir rådmannen pålagt å utarbeide planer med løsning med rom for ektepar og samboere ved Vikhammer helsetun og Hommelvik helsetun.

Sjef i eget liv

Han begrunner forslaget med at det å få leve med sin ektefelle eller samboer når en blir gammel, og får større hjelpebehov, betyr mye for livsgleden, trygghetsfølelsen og for det å kunne være sjef i eget liv.

–Det er en trygghet de eldre i Malvik kommune fortjener. Det vil samtidig bidra til å forebygge ensomhet. Det må legges til rette for sterkere brukermedvirkning og man må forsøke å unngå alle tendenser til umyndiggjøring, også når behovet for hjelp og omsorg øker, sier Kyllo.

Frivillig ordning

Han ser at en samboergaranti kan gi ekstra beboere på avdelingen, må disse sees på som en ressurs.

–Samtidig er det ved innføring av en samboergaranti viktig å understreke at dette skal være en frivillig ordning for begge ektefellene eller samboerne. Viktig er det også at ektefellene får bo på samme rom om de ønsker det, sier Bjørn Kyllo, som minner om at helseministeren har oppfordret kommunene om å innføre en garanti når en av ektefellene har omsorgsbehov.

trond.nostberg@bladet.no

975 95 211