Venstres Torgeir Anda er fornøyd med anbefalingen for ny ungdomsskole på Vikhammer, men vil ha muligheten for senere å bygge på et fullgodt kulturhus.

Rådmannen har utarbeidet fire alternativ for ny ungdomsskole på Vikhammer, men anbefaler at det bygges med lokaler for kulturskolen, bibliotek og ungdomshus. Den nye ungdomsskolen har et nettoareal på 3.823 kvadratmeter og er budsjettert med en totalkostnad på 283 millioner kroner.

Plasseringen av den nye ungdomsskolen vil bli vedtatt i sentrumsplanen, men foreløpig er grusbanen, mellom Malvikhallen og Malvik videregående skole, den mest aktuelle tomta.

Mye positivt fra rådmannen

Venstres medlem av formannskapet og gruppeleder i kommunestyret, Torgeir Anda, er sterkt engasjert i utviklingen av Vikhammer sentrum. Han har argumentert for at det bør bygges nytt kulturhus i tilknytning til det nye skolebygget. Det gamle og nedslitte samfunnshuset krever for store investeringer i rehabilitering for å tilfredsstille dagens krav til et fullverdig kulturhus, etter Andas mening.

Han har også bedt rådmannen se på muligheten for å bygge den nye ungdomsskolen nede ved fylkesvegen, og flytte friidrettsbanen opp på grusbanen. Det har rådmannen i sin saksfremstilling åpnet for kan gjøres i sentrumsplanen som er under utarbeiding.

– Det er mye positivt i rådmannens innstilling som anbefaler alternativ C, ungdomsskole med kulturdel, ungdomshus og bibliotek. Det planlegges lager og øvingslokaler for Vikhammer og Saksvik skolekorps, slik de selv har gitt uttrykk for at de ønsker. Her legges det opp til et signalbygg med svært positiv sambruk. Dette skal bli et bygg som skal kunne brukes hele døgnet, sier Torgeir Anda i en første kommentar etter at rådmannens anbefaling ble kjent.

Saken fortsetter under bildet.

Torgeir Anda (V) er fornøyd med rådmannens anbefaling for ny ungdomsskole med kulturdel på Vikhammer, selv om han kunne tenkt seg nytt kulturbygg som erstatning for gamle Ytre Malvik samfunnshus. Foto: Trond Nøstberg

Viktig hvordan det bygges

Selv om Anda ønsker seg en erstatning for det gammel samfunnshuset, ser han at den foreslåtte løsningen ved ungdomsskolen kan fungere også for kulturlivets behov.

– Det er avgjørende viktig hvordan amfiet i kulturdelen utformes. Det må kunne avskjermes og mørklegges slik at ulike arrangement og forestillinger kan gjennomføres. Dette som ligger i forslaget er ikke en erstatning for storsalen i Ytre Malvik samfunnshus. Det er ingen fullgod løsning for større arrangement. Men med et brukbart amfi tror jeg flere vil flytte sine arrangement til den nye ungdomsskolen, sier Anda, som vil se nærmere på kostnadene ved å bygge en fullverdig sal i det nye bygget.

– Av erfaring er jeg skeptisk til hvordan amfier blir brukt. Det er noe vi bør se nærmere på, kanskje kan det gjøres tiltak som gjør det til en bedre kulturarena uten amfi. Kanskje kan det være en mulighet i framtiden å bygge på en storsal dersom det viser seg å være behov for det, mener Torgeir Anda.

Bygge høyere?

– Det er bra at vi får signaler fra rådmannen om at noen bygg i sentrum kan vurderes bygd høyere. Et godt signal er det også at en ny ungdomsskole kan bygges ved fylkesvegen i stedet for på grusbanen. Det vil koste 13 millioner ekstra, men da vil skolen bli en naturlig del av ei miljøgate gjennom sentrum og da vil det være verd å ta den merkostnaden, mener Anda.

Et av alternativene for ny ungdomsskole som er vurdert inneholder basishall, i trå med ønskene fra Malvik Turn og RG. Men rådmannen har valgt ikke å prioritere dette prosjektet i sammenheng med skolebygget, men har lagt det inn i sin saksfremstilling for framtidig videreutvikling av idrettsarenaene i Malvik.

Rådmannens anbefaling for den nye ungdomsskolen behandles i Utvalg for oppvekst og kultur denne uka, og skal etter påske behandles av formannskapet og kommunestyret.