I dag, tirsdag, ble det kjent at Sylvi Listhaug velger å gå av som justisminister. Bråket rundt Listhaug den siste halvannen uken har fått folk fra flere leirer til å reagere både i den offentlige debatten og på sosiale medier.

Motreaksjon

Etter at Sylvi Listhaug lot seg avfotografere med alle blomsterbukettene som var sendt henne som støtteerklæringer i forrige uke, tok motstanderne initiativ til et alternativt opprop.

Under fanen «Innsamlingaksjon for et varmere samfunn» skriver initiativtakerne: Sylvi Listhaug fikk noen hundre blomster etter aksjon. Vi kunne lett tapetsert Bjørnar Moxnes sitt hus med blomster, men.... Vi vil heller samle inn penger til noe Mox har troen på, som ikke visner. Derfor falt valget på Leger uten Grenser. Bjørnar Moxnes startet mistillitsforslaget mot Sylvi Listhaug (...) Dette er et motsvar til Sylvi Listhaugs blomsterhav! Samtidig har aksjonen utviklet seg til å bli noe større enn forventet. Denne aksjonen har blitt noe symbolsk; For et varmere samfunn.

Bladet snakket mandag ettermiddag med lokale aktører om hvorfor de har støttet aksjonen som har samlet inn over 15 millioner kroner til Leger uten grenser

– Umusikalsk

Tidligere leder i Stjørdal næringsforum, Torstein Mørseth fra Stjørdal, er en av de som valgte å støtte aksjonen.

– Hvorfor har du støttet aksjonen?

– Jeg synes det går litt over alle grenser når en person ikke tilsynelatende tar innover seg den unnskyldningen hun har gitt, men går ut og skryter av at det er så mange som støtter henne. Det er umusikalsk. Da synes jeg det er bra at noen sier at vi må engasjere oss.

Han sier at det å støtte aksjonen var en spontan handling.

– Jeg tror dette handler om folks alminnelige folkeoppfatning. Jeg tror det er mange som spontant har sendt noen kroner til en veldig god sak. Det er en dobbel effekt, det viser at man protesterer, og samtidig benytter sjansen til å støtte en av de beste organisasjonene som jobber uselvisk, sier Mørseth.

Ville vise en annen side

Lærer og arrangør av den årlige Arbeiderfestivalen i Hommelvik, Ranveig Fosmo Holden, sier at hun valgte å støtte aksjonen for å bidra til en protest som ikke ga Listhaug så mye oppmerksomhet.

– Jeg valgte å gjøre det for å vise at jeg vise en annen side. Uten nødvendigvis å skrive så mye, og det var helt bevisst. Jeg har ikke lyst til å gi henne oppmerksomhet i det hele tatt. Denne aksjonen viser at man har tatt et standpunkt og at man ønsker mer solidaritet i verden. At vi ikke må være så navlebeskuende, sier hun.

Stolt av Moxnes

Tor Helge Rimul i Rødt Stjørdal, sier han donerte penger som privatperson.

– Jeg synes det er et godt tiltak. Det er en passende motreaksjon mot blomsteraksjonen til Listhaug. Og så synes jeg rett og slett at det var artig at det ble samlet inn så mye penger. For meg handler det ikke om Moxnes, men å bli med og støtte en god aksjon. Samtidig er jeg veldig stolt av det Moxnes har gjort i denne saken.

– Hvilken effekt håper du det skal ha?

– Først og fremst er det mye penger til et veldig godt formål. Det er vanskelig ikke å støtte. Og så handler det om at det kanskje virker samlende mot netthetsen og det som Listhaug står for, sier Rimul.

Polarisert debatt

Rakel Trondal (SV) fra Malvik sier at hun støttet saken for å bidra til noe positivt.

– Når debatten blir så polarisert og agressiv er det hyggelig at noen viser et initiativ som er så positivt. Man kan bli litt motløs når Frp får raljere som de vil. Dette er et positivt løft og noe konstruktiv opp i alt det som skjer i norsk politikk. Og så er det bra med aksjoner som kommer fra folkedjupet og som bli en motreaskjon til det FrP representerer som går ut på at Norge bare skal passe på seg selv og beskytte seg selv.

Trondal sier at hun synes bildet av Listhaug med blomstrene var verre enn det opprinnelige bildet som ble postet.

– Du kan ikke skryte av støtten du har for et utspill du allerede har bedt om unnskyldning for. Det er et dobbelspill og ikke en ektefølt unnskyldning, sier hun.

Også Ingrid Aune, ordfører i Malvik, støttet motaksjonen.

– Som ordfører vil jeg fortsette å bygge et lokalsamfunn med plass til alle. Leger uten grenser jobber blant folk som virkelige kjenner på kroppen kostnaden av ekstreme handlinger, sier hun.

– Frp-ere får mer pepper

Gruppeleder for Frp i kommunestyret i Stjørdal, Nelly Anita Lian, sier at hun ikke ser noen motsetning mellom en blomsterbukett og det å gi penger til Leger uten grenser.

– Jeg synes folk må få gjøre begge deler. Jeg har selv støttet Leger uten grenser, men ikke akkurat i denne runden. Jeg støtter Leger uten grenser til vanlig og ser ingen motsetning mellom å gjøre det og det å støtte Listhaug med blomster.

Hun sier at hun ikke er enig med bilde og tekst i Listhaugs Facebook-oppdatering rundt terrorforslaget.

– Jeg er ikke enig i bruken av tekst og bilde, men budskapet er ikke noe annet enn det Arbeiderpartiet kom med i 2016. Men budskapet til Listhaug drukner i bildet og teksten. Så dette handler litt om retorikken på begge sider. Du kan mene mye om Listhaug men hun er en politiker med et klart og tydelig språk, slik de fleste FrP-politikere er. Kanskje det hun gjorde denne gangen ikke var heldig, men budskapet er noe vi har hørt før. Det er lov til å feile og det gjelder begge sidene. Men når Frpere feiler skal vi taes litt ekstra hardt, og får mer pepper enn andre, mener Lian.