– «Løypeinspektør»? Det hørres så fint ut, sier Tore Kvernmo litt beskjedent mens han sørger for at en bjørkekvist som viser hvor løypa innover mot Stor-Erikvollen går, er skikkelig festet til underlaget.

Tore Kvernmo er nemlig mannen som har ansvaret for at Trondhjems Turistforenings løypenett i fjellområdet mellom Meråker, Selbu, Tydal og svenskegrensen er merket på en slik måte at turistene finner veien.

Solid fartstid

I 26 år har han hatt denne jobben. Skjønt jobb - i den grad dette er en jobb, handler det om en dugnadsjobb. Han får kjøregodtgjørelse for bil og snøscooter - ellers handler det om frivillig innsats i samfunnets og turistforeningens tjeneste

– Hvorfor? Fordi jeg trives i fjellet, fastslår mannen som hadde sin første fjelltur i 1948, halvannet år gammel.

Siden har han fartet på kryss og tvers i det samme området der turistforeningen har sitt løypenett. Her er han lommekjent. Dette er hans verden!

Lommekjent

– Der har du Damtjønna, sier han mens snøscooteren passerer noe som for et utrenet øye ligner på en liten hvit slette i landskapet.

Og fjelltoppene på høyre hånd kan han på rams der scooteren freser sørover mot Blåhåmmårkleppen. Gruvfjellet, Bjørneggfjellet.

Underveis følger han med på at stakene står som de skal.

- De skal stå rett. Og er det vanskelig å se fra stake til stake, må vi gjerne supplere med kvister mellom stakene, sier han.

Tilrettelegger

Det er nemlig jobben hans - å se til at løypenettet er skikkelig staket, enten det gjelder sommer- eller vinterturister, og at stakene står som de skal.

Og han er med på å legge til rette for sommerturistene i fjellet, ved å sørge for at det blir lagt ut planker i de våteste områdene, der stiene går gjennom myr.

Ennå for en uke siden var løypene ikke klare til innrykket av påsketurister. Riktignok hadde det vært noen dager med sol. Men når vinden pisker i bjørkelier og fjellsider, er det håpløst å holde på, samme hvor mye sola skinner.

Norge på tvers

Fjellet er populært i for mange når folk har fri flere dager i trekk. Derfor er det viktig, ikke minst vinterstid, at løypene, som er merket med staker med et godt synlig, rødt kryss i toppen, er i orden. Fjellet er i det hele tatt populært.

Ikke minst har det blitt veldig populært å gå Norge på tvers. Og av en eller annen grunn er det flere kvinner enn mannfolk som tar denne turen.

Må vente lenge

Mens meråkerbygger flest ikke har lov til å kjøre snøscooter i fjellet, har Tore Kvernmo, som ansvarlig for løypenettet, anledning til å kjøre snøscooter innover fjellet når han trenger det.

– Det er mange som kan tenke seg å overta denne jobben etter deg, nettopp av den grunn?

– Da må de vente lenge!

Røde kryss viser vei i fjellet. Det er viktig at merkingen er i orden til hver tid. Foto: Ivar Værnesbranden