Luftfartstilsynet ber kommunene henge opp flere skilt for å hindre at dronebruk fra turister fører til alvorlige hendelser.

I 2017 var det over 50 klager på ulovlig flyging med drone, i fem av tilfellene ga politiet bot eller beslagla utstyret, skriver NRK.

Ingen problemer på Værnes

Lufthavndirektør ved Trondheim lufthavn Værnes, Marit Helene Stigen, forteller til Bladet at de ikke har rapporterte hendelser eller problemer knyttet til dronebruk på flyplassen i 2017 og så langt i 2018.

Forstyrret flytrafikken

Svært mange turister tar med seg droner på tur, uten kunnskap om lover og regler, noe som kan by på problemer. I fjor fikk blant annet en kinesisk turist straff for å ha forstyrret flytrafikken ved Tromsø lufthavn.

Luftfartstilsynet opplyser til statskanalen at de nå har fått oversatt en plakat med de fem viktigste reglene for bruk av droner til engelsk, tysk, spansk, fransk, italiensk, japansk og kinesisk.

Risikerer millionerstatning

Dronene kan være flere kilo tunge og forårsake alvorlige ulykker dersom noe galt skulle skje.

– Dersom det skjer en ulykke, risikerer droneføreren millionerstatning og fengsel. En kan jo tenke seg hvordan det er å få en slik drone i hodet, sier kommunikasjonsdirektør i Luftfartstilsynet, Frank Gøran Nordheim.