- Det som skjer på Kvithamar nå er helt bak mål. Noe av det verste jeg har vært borti. Vi har akseptert at NIBIO skal flytte, men å torpedere prosjektene deres i påvente av dette. Hva i alle dager er det som foregår, spør ordfører i Stjørdal, Ivar Vigdenes.

Flyttingen til fra Stjørdal til Steinkjer ble begrunnet i for dårlig bygningsmasse på Kvithamar og et ønske fra departementet om å utnytte synergimuligheter i det eksisterende landbruksfaglige miljøet i Steinkjer-området, blant annet med Høgskolen i Nord-Trøndelag, men beslutningen i 2015 ble mottatt med stor skuffelse og motstand fra mange. Blant annet fordi det har blitt forsket på jorda utenfor Kvithamar sammenhengende i over 100 år.

Hinsides en hver fornuft

I november 2017 ble det klart at Stjørdal kommune fikk kjøpe Kvithamar for 17 millioner kroner. Kommunen har uttrykt at de ønsker å legge til rette for en satsing på forskning både innen hav- og landbruk på Kvithamar. Men fram til 2020 skulle de viktigste forsøkene på Kvithamar fortsette i påvente av at fagmiljøet og fasiliteter flyttes til Steinkjer.

Nå forteller forskere på NIBIO ved Kvithamar at flere av prosjektene likevel blir stanset.

- Dette kan ikke forstås som uttrykk for noe annet enn at beslutningstagerne vet hvor svak begrunnelsen for en nedlegging av Kvithamar er. Derfor handler det nå om å ødelegge mest mulig for forsøksstasjonen. Dette med trøndersk og norsk landbruk som den store taperen. Det er hinsides en hver fornuft, sier Vigdenes.

Går aktivt inn for å ødelegge

- Som kommune har vi akseptert at NIBIO skal nedlegges, men allikevel er det noen ansiktsløse krefter som tilsynelatende nekter å gi seg. Man får inntrykk av at noen aktivt går inn for å ødelegge mest mulig av den landbruksforskning som finner sted i regionen, fortsetter han.

Vigdenes har tidligere uttalt at stridsøksen er gravd ned og at kommunen har akseptert at forskningsstasjonen skal flyttes til Steinkjer. Nå vurderer han å grave opp stridsøksen.

Vil plukke opp ballen på nytt

- Det er et nytt flertall på stortinget nå, med KrF på vippen. Om ikke dette slutter så må vi rett og slett vurdere om vi skal plukke opp ballen på nytt. Hva mener KrF om dette? Vi kan ikke akseptere at trøndersk landbruk og landbruksforskning aktivt blir sabotert på denne måten. Det får være måte på.

Marit Arnstad spurte onsdag landbruksministeren om hva han skal gjøre for å sikre aktivitet på Kvithamar fram til 2020. Svaret fra statsråden må være på bordet innen en uke.

- Jeg imøteser svaret fra statsråden med stor spenning, sier Vigdenes.