Det sier forsker og kontaktperson for Forskerforbundet på Kvithamar, Astrid Johansen.

Hun sier at forskerne på Kvithamar nå har fått beskjed om at de ikke får etablere nye, flerårige forsøk på Kvithamar i år. Dette til tross for at de fikk beskjed for halvt år siden om at de kunne fortsette så lenge de holdt seg til begrensninger om at prosjektene skulle være ferdige innen 2020.

- Dette er en håpløs situasjon, ja nesten yrkesforbud, sier Johansen.

Får ikke fortsette viktige prosjekter

Ledelsen skal ifølge Johansen ha gitt forskerne beskjed om at nye forsøk skal legges ut i Steinkjer-området allerede i år.

- Det er rett og slett praktisk umulig for noen av de prosjektene det her er snakk om, fordi det ikke finnes fasiliteter, verken på Steinkjer eller for den saks skyld andre steder i landet for å gjennomføre de aktivitetene som var planlagt. Vi regner med at våronna, med såing og etablering av forsøk må være i gang crika 1.mai, så det sier seg sjøl at det er en umulig oppgave å finne erstatningsareal på så kort tid. Det vil kreve både tid og store ressurser å bygge opp nye fasiliteter og infrastruktur som trengs i noen av de planlagte prosjektene, sier hun.

I følge Johansen begrunner ledelsen med et politisk press om å framskynde NIBIOs etablering på Steinkjer.

- Vi spør oss sjøl om hvor dette politiske presset kommer fra, og om det virkelig er slik at politikerne er villige til å frata NIBIO viktige inntekter og samtidig rasere fagmiljøet i Trøndelag?  Ved å ture fram på denne måten, risikerer man at akkurat det, sier hun.

Forskere på Kvithamar er bekymret over at flere av prosjektene som de har fått støtte til fram til 2020, likevel må stanses.

Forskere på Kvithamar er bekymret over at flere av prosjektene som de har fått støtte til fram til 2020, likevel blir stanset. Foto: Arkiv

Arnstad spør landbruksministeren

I går reiste stortingspresident Marit Arnstad (Sp) spørsmål om hva som skjer på Kvithamar under stortingets spørretime.

- Fra Nord-Trøndelag meldes det at ledelsen i NIBIO har besluttet at det ikke skal legges ut nye engforsøk på Kvithamar (Bioforsk Midt-Norge), på grunn av politisk press om snarest å tømme forsøksstasjonen og flytte virksomheten til Steinkjer. Dette til tross for at regjeringen tidligere har uttalt at det kan pågå forsøksvirksomhet på Kvithamar ut 2020. Hvordan víl statsråden sørge for at aktiviteten på Kvithamar kan fortsette ut 2020, spurte Arnstad landbruks- og matministeren Jon Georg Dale om.

- Jeg synes vi må få på det rene hva det er som kommer fram fra de som jobber på Kvithamar nå. Når det er slik at de har søkt om finansiell støtte og har fått godkjent en aktivitet, og fått godkjent at forsøksvirksomheten kan fortsette ut 2020, så virker det meget besynderlig at de ikke skal få gjennomføre planen. Det virker veldig underlig at ting du søker på ikke skal få gjennomføres, sier Arnstad til Bladet.

- Handler om folkeskikk

Hun sier at det blant annet ble søkt i fjor høst om støtte til treårige prosjekter - som ble innvilget.

- Jeg mener statsråden må svare på hvordan han skal sørge for at aktiviteten skal fortsette. Dette er et økonomisk tap for Nibio og Bioforsk Midt-Norge både økonomisk og faglig, sier Arnstad.

I tillegg handler det om folkeskikk, mener skatvalsbyggen.

- Når man foretar en omorganisering er det viktig å behandle folk på en ordentlig måte. Nå har de gitt forskerne forventninger om at de skal få gjennomføre et treårig prosjekt og så blir det ikke slik likevel. Det handler om folkeskikk og om hvordan du oppfører deg mot de som er inolverte, sier Arnstad.

- Tar flere år å flytte forsøk til Steinkjer

Astrid Johansen sier at noen av fasilitetene vil ta flere år å flytte over til Steinkjer.

- For det første må vi finne jord som er egna og så må vi rigge opp systemene. Det er blant annet planlagt å gjennomføre et forsøk der en må ha økologisk drevet jord som vi har på Kvithamar.

- Det som skjer nå har enorme konsekvenser for oss. Vi som er prosjektledere får ikke gjennomført prosjektene. Ledelsen tviholder på bestemmelsene. Og det til tross for at regjeringen skrev i 2015, da det ble bestemt at Kvithamar skulle avvikles, at særlig viktige forsøk kunne driftes fram til 2020, sier hun.

Forsker ved Kvithamar, Astrid Johansen, sier at det er en håpløs situasjon for de ansatte. - Vi får ikke gjort jobben vår. Foto: privat

Bladet har forsøkt gjentatte ganger å komme i kontakt med ledelsen på Nibio uten å lykkes.