- Vi vil ha dine brukte batterier

Denne uka startet 4.-klassinger i hele landet jakten på brukte batterier. På Sveberg tar elevene oppgaven på blodig alvor.

F.v. Benedikte Kvilaas, Amanda Louise Fagrell, Cornelia Five Fremstad og Peder Vordal Harbak. Foto: Richard Bakken  Foto: Foto: Richard Bakken

Vi har spurt familier og lagt ut på Facebook at vi samler inn batterier

Nyheter

Peder Vårdal Harbak, Amanda Louise Fagrell, Cornelia Five-Fremstad og Benedikte Kvilaas er fire av 61 elever på trinnet som startet denne uka med å samle inn flest mulig brukte bakterier. Elevene bobler nesten over når de forteller om oppgaven de har tatt på seg denne måneden.

–Vi skal samle masse brukte batteri for Miljøagentene. Det gjør vi for at de ikke blir kastet feil i søpla eller ute i naturen, sier Fagrell.

Fremstad forteller at dette også er en konkurranse hvor de konkurrerer med andre skoler i landet.

–Det er en konkurranse hvor vi prøver å samle inn flest kilo med batteri og den som vinner kan få 30.000 kroner, sier hun og forklarer at dette er batterier som brukes i hjemmene.

–Det er sånne små runde og klokkebatteri, sier hun.


- Her kan vi fjerne gjedda

I løpet av året kan gjedda være utryddet i Stjørdal. I Malvik kan arbeidet med å fjerne den uønska fisken tidligst være aktuelt til neste år.

 

Kilovis

De startet på mandag og Harbak har allerede fått inn en anselig mengde.

–Jeg har spurt i to nabolag og har allerede samlet over tre kilo, sier han fornøyd.

Kvilaas forteller at i hennes klasse har de samlet over 500 batteri.

–Vi har spurt familier og lagt ut på Facebook at vi samler inn batterier, forteller hun.

4. trinnet på skolen består av tre klasser, men hvis de vinner premie i konkurransen har de bestemt at den skal deles på trinnet.

–På søndag mellom seks og sju på kvelden vil vi stå på fotballbanen ved skolen og ta imot batteri fra dem som har noen liggende hjemme, sier de fire og håper at mange vil hjelpe dem med å samle inn så mange batteri som mulig.

I Malvik deltar også Hommelvik skole i aksjonen. I Stjørdal er det elever fra Fosslia skole, Hegra barneskole og Lånke skole som jakter batterier.

350 tonn

I løpet av tre uker skal 13.000 fjerdeklassinger fra hele landet konkurrere i å samle brukte batterier og levere dem til gjenvinning.

Miljøagentene arrangerer Batterijakten for sjette gang denne våren. Målet for konkurransen er å gjenvinne mest mulig brukte batterier og bidra til et større miljøengasjement og bevisstgjøring i skole og lokalsamfunn. Batterijakten er et samarbeid mellom Miljøagentene, Clas Ohlson, Batteriretur og Varta.

Batterijakten ble arrangert for første gang i 2013, og siden den gang har landets fjerdeklassinger samlet inn over 350 tonn brukte batterier. I snitt har barna stått for mellom 5 og 10 prosent av alle husholdningsbatteriene som blir gjenvunnet i Norge på et helt år. Og ringvirkningene kan synes å være langt større. Tall fra 2012 viste en total innsamlingsprosent i Norge på 34 %. Miljødirektoratets tall fra i fjor viser at nærmere 80 % av batteriene som kjøpes inn blir levert til gjenvinning.

- Det er helt vanvittige tall, og vi håper selvsagt at Batterijakten har vært med på å påvirke denne positive utviklingen! Mange tenker sikkert at hvis et par batterier havner i søpla er det ikke så farlig. Men samlet sett blir det faktisk veldig mye! Så da er det fint å vite at barna passer på at mamma eller pappa ikke begår den feilen, sier Rasmus Norsted i Miljøagentene.


Vil gi fuglene et hjem i hekkesesongen

Det er på tide å tenke på hekkesesongen. Miljøagentene, Norsk Ornitologisk Forening og Naturvernforbundet vil ha folk med på nasjonal fuglekassedugnad.