– Vi har alltid solgt gassballonger på 17. mai og tjent en god del penger på det. Nå har vi bestemt oss for å slutte med det, sier leder Agnes Johanne Omenås.

De fargerike ballongene fylt med helium har vært tema i flere 17. maikomiteer over hele landet den siste tiden. Miljøpartiet De Grønne har sågar fremmet forslag om et nasjonalt forbud mot salg av gassballonger.

Sløseri med verdifull gass

Partiet mener ballongene er en kilde til forurensing og at dette er sløseri med en verdifull gass. Korpsleder Omenås er helt enig.

– Helium er ikke en fornybar ressurs og det finnes mye viktigere formål enn gassballonger. En annen ting er all plasten og aluminiumsfolien som ender opp i naturen, sier Omenås.

Får støtte av ungene

Hun forteller at styret i juniorkorpset diskuterte saken første gang på forsommeren i fjor og at den endelige beslutninga ble tatt da debatten blusset opp i media nylig.

– Vi er en barne- og ungdomsorganisasjon og våre medlemmer er framtida. Da må vi opptre etter det. Foreldregruppa er positive og ungene støtter beslutninga, sier Omenås.

Maren Østbø Håven er klarinettist i Hommelvik juniorkorps og miljøagent på fritida. 10-åringen er glad for at det nå blir slutt på gassballonger i korpset salgsbod på 17. mai.

– Helium må vi bruke på sykehuset, sier Håven.

Sterk melding

Gassen brukes i medisin og forskning. Blant annet som kjøling i MR-skannere. Mange har uttrykt bekymring for at det skal bli en mangel på helium i framtida. Korpsleder Agnes Omenås er imponert over de unge medlemmenes holdninger.

– Det Maren sier er en sterk melding fra ei ung jente. Jeg synes vi voksne skal aksjonere etter dette, sier hun.

Applauderer initiativet

Ordfører Ingrid Aune (Ap) applauderer initiativet fra Hommelvik juniorkorps.

– Dette synes jeg er et framoverlent, framtidsrettet og miljøbevisst valg. Det er artig at ungene har fått være med å bestemme. Det synes jeg er prisverdig og noe vi alle bør la oss inspirere av, sier Aune.

Agnes Omenås oppfordrer andre lag- og foreninger til å følge korpsets eksempel.

Vil diskutere saken

Kristian Hovstad i 17. mai-komiteen i Hommelvik har ikke fått signaler om andre som har bestemt seg for å kutte gassballongsalget. Et overordnet forbud er heller ikke diskutert i komiteen.

– Vi har ikke hatt det på agendaen, men det er naturlig at vi snakker om det. Kanskje allerede på neste møte førstkommende mandag. Det er en viktig sak og vi må vurdere om det bør innføres noen restriksjoner, sier Hovstad.

Forbud i Stjørdal

I Stjørdal går 17. mai-komiteen inn for å forby salg av plast- og heliumballonger.

Komitéleder Kari Løkholm Hognes sier de håper å kunne gi vaktene myndighet til å vise bort ballongselgere på nasjonaldagen, men at dette først må avklares med kommunen.

Kari Løkholm Hognes vil forby salg av plast- og heliumballonger i Stjørdal på nasjonaldagen. Foto: Bjørn Fuldseth