«Du må selv ta styringen i ditt eget liv»

De færreste klarer å holde publikums oppmerksomhet fanget gjennom et nesten to timer langt foredrag.

Marco Elsafadi har holdt foredrag på Bruket kulturhus, der han holdt forsamlingens oppmerksomhet fanget i nestne to timer.   Foto: Privat

Nyheter

Marco Elsafadi klarte det på et møte på Bruket kulturhus i Hommelvik nylig. Utdanningsforbundet Malvik hadde invitert ham, og folk møtte opp. 200 mennesker satt i salen for å høre på ham.

- Om han var verd å høre på? Tilbakemeldingene etterpå ga ihvertfall klart uttrykk for det, sier Nina Hågensen Venås, leder i Utdanningsforbundet Malvik.

Ta styring

Foredraget handlet om noe så prosaisk som relasjoner mellom mennesker. Det er mange måter å håndtere dem på.

- Poenget hans er at hver enkelt av oss selv må ta ansvar for det som skjer i eget liv, og på egen arbeidsplass. Det er oppi hodet vårt det skjer. Du må ta styringen selv!

Slik oppsummerer Nina Hågensen Venås det hun selv mener er essensen i foredraget. Alle har plikt til å bidra for å skape et godt miljø på arbeidsplassen. Men du klarer ikke  endre kollegaen din - du må ta ansvar selv!

Flyktning

Marco Elsafadi er kjent fra flere sammenhenger. Han er født i en FN-leir i Libanon og levde som flyktning i 12 år før han fikk opphold og senere statsborgerskap i Norge.

Han har gjort seg bemerket som basketballspiller, blant annet som spiller i eliteserien og 12 år på det norske landslaget. Han har også vunnet Mesternes mester på TV.

Like viktig er den innsatsen han har lagt ned for barn og ungdom som sliter med rus, vold, skoleskulk og fritidsproblemer. Og han er en kjent foredragsholder.

Karisma

- Han har en egen evne til å nå inn til folk med budskapet sitt. Han bruker egne opplevelser for å få fram det han vil. Han har karisma, og han bruker ord som treffer, han har et språk som vi kjenner igjen fra hverdagen - ting vi kjenner igjen, men som det er greit å bli påmint, sier Nina Hågensen Venås, leder i Utdanningsforbundet Malvik.