Sjefen på Husfliden i Kjøpmannsgata i Stjørdal, Oddbjørg Ugland, er tydelig stolt når hun forteller dette.

Først 60 år etter at kvinnene sørget for at man samlet seg rundt en trønderbunad, klarte politikere fra Nord- og Sør-Trøndelag å sy sammen de to fylkene til ett Trøndelag.

– Ingen tvil om at trønderbunaden var klar i flere ti-år før fylkessammenslåinga, sier sjefen på Husfliden, som nå er på vei inn i høysesongen for bunader og bunadssøm.

Høysesong

17. mai nærmer seg. Dagen da flest bunader er å se på festpyntede damer landet rundt. Bunader for store og små, unger som til mer tilårskomne, stolte kvinner, som bærer bunaden med respekt.

Oddbjørg Ugland på Husfliden i Stjørdal kan allerede i midten av april slå fast en del ting.

– Vi merker at ikke alle kvinner i Trøndelag har bunad. Vi får bestillinger hele året, for bunaden er et festantrekk som kan brukes i mange anledninger, både til konfirmasjoner, bursdager, når folk gifter seg, ja, bunad er et festantrekk som passer i mange sammenhenger. Det er ofte greit å ha bunaden hengende klar. Det er bekymringsløst, en slipper å spekulere i hva en skal ta på seg, sier Ugland.

50 i bestilling

Vi står like foran bunadssesongen, og dette merker først og fremst Husfliden.

Oddbjørg har en bestilling på knappe 50 bunader, og det er naturligvis Trønderbunaden trønderne vil ha. Og det er en overtydelig kvinnedominans hva angår bunadsantrekket, og det virker å fortsetter slik.

– Vi har eldre og yngre damer som skal ha festantrekk. Dette er vi selvsagt svært glade for, og vi syr for harde livet. Vi syr her i lokalene i Kjøpmannsgata, og har syersker i områdene rundt som syr på oppdrag for oss. En ting er sikkert, vi skal levere ferdig bunadene til avtalt tid, sier Oddbjørg, tydelig fornøyd, og legger ikke skjul på at hun er glad i bunader.

Hun skulle også gjerne ha sett flere menn i dette flotte antrekket.

Noen tusenlapper

Vi forsøker å nokså forsiktig å antyde at bunad er dyrt.

– Nei, bunaden varer livet ut. Det er mange eksempler på at den går i arv i flere generasjoner. Når det også gjelder tilbehør, som bunadssølv, så kan det kompletteres etterhvert som lommeboka gir klarsignal, forklarer damene på Husfliden.

– Hva koster en bunad?

–Med skjorte kan jeg si vel 26.000. I tillegg kommer prisen for sølvspenner i vesten og sølv i veskelåsen. Det er standard for alle bunader vi leverer. Alt dette er alle kvinner mer enn verdt. Når det gjelder sølv til bunaden, har vi sølv som er designet i Stjørdal, av sølvsmeden Jørgen Juul. Det er jo veldig artig for oss.

– Sko?

– Vi leverer alt komplett, vi har også bunadssko med sølvspenne.

– Dersom en ung dame kommer innom tidlig neste uke for å handle bunad til 17. mai 2018, er hun for seint ute?

– Det er mulig, kanskje klarer vi det. Kunden er velkommen inn for en prat. Sier vi ja, så må vi i alle fall ta mål der og da, sier Oddbjørg Ugland.