– Dette går ikke lenger, vi er nødt til å stramme inn

Politiet i Værnesregionen sender hjem alle mindreårige etter klokka 22.

Politioverbetjent Svein Erik Gjølmesli sier politiet vil stramme inn overfor ungom i Stjørdal.   Foto: Lars Sørnes

Nyheter

Etter en rekke hærverk og branntilløp i Stjørdal den siste drøye måneden tas det nå i bruk skarpere lut.

– Dette går ikke lenger, vi er nødt til å stramme inn, sier politioverbetjent Svein Erik Gjølmesli ved Stjørdal lensmannskontor.

Har hjemmel i lov

Han sier ordensmakten nå vil sende hjem alle mindreårige som driver rundt på offentlig sted etter klokka 22. Gjølmesli viser til politilovens paragraf 13 og legger til at politiet kan gripe inn overfor ungdom helt opp til 18 år.

– Enten kjører vi dem hjem eller så ber vi foreldrene hente dem. Dette gjelder ved påtreff i sentrum eller på andre offentlig steder. Ungdom under 18 år skal ikke svime rundt etter klokka 22. Vi har hjemmel i loven til å vise dem bort, sier Gjølmesli.

Strengt

Han vedgår at dette er et virkemiddel som for mange kan høres litt strengt ut.

– Det er ikke slik at vi har sluttet å bruke skjønn. Det kan være gode grunner til at ungdom ferdes ute etter klokka 22 og da vil de naturligvis ikke bli sendt hjem. Men i utgangspunktet skal alle mindreårige vurderes, sier Gjølmesli.

Bare tilfeldigheter

I en video på Facebook lister han opp alle ferske hendelser politiet mener ungdom står bak i Stjørdal.

I mars ble det anmeldt flere hærverk ved Ole Vig videregående skole, en påsatt brann ved Fosslia skole og skadeverk på Stjørdalshallen. I tillegg satte vandaler fyr på et solstudio i sentrum. En papirdispenser var revet ned og påtent. I løpet av de to siste ukene er det meldt om et nytt innbrudd og et nytt branntilfelle ved Fosslia skole. I helga toppet det seg med at hittil ukjente gjerningspersoner satte fyr på gapahuken i Monsberga.

– Vi har mistanke om at ungdommer står bak alle disse forholdene. Det er et under at ikke flere av disse bygningene har brent ned til grunnen. Bare tilfeldigheter har gjort at dette har gått bra, sier Gjølmesli.

Fullt fokus

Han sier politiet ser svært alvorlig på det som har skjedd.

– Vi tar det på fullt alvor og kommer til å sette inn alle ressurser på dette i tiden som kommer. Politiet har hundre prosent fokus på disse hendelsene og vil være knallharde i bruken av politilovens paragraf 13, sier Gjølmesli og ber foreldre være oppmerksomme.

– Politiet må være offensive, men vi erkjenner at vi ikke kan ordne opp på egen hånd. Foreldrene er vår viktigste samarbeidspartner i denne saken. Vær nysgjerrig og spør hvor poden oppholder seg, og hvem han eller hun er sammen med på fritida, oppfordrer Svein Erik Gjølmesli.


Container i brann ved Fosslia skole

Brannvesenet fikk raskt kontroll med flammene mandag kveld.Politiet har fått nye opplysninger om brannen i Monsberga

Ønsker å komme i kontakt med undommer som var området like før gapahukbrannen.

Har du opplysninger / bilder / video?


Knuste rute og tok seg inn på skole

Innbrudd ved Ole Vig videregående skole i Stjørdal.Forsøkte å tenne på skolebygg:

– Det kunne fått store og fatale konsekvenser

Påsatt brann tre forskjellige steder ved Ole Vig videregående skole.