Det sier rovvilt ansvarlig i Nord Trøndelag Bondelag, Kristoffer Moan.

- Jeg har fulgt situasjonen i Meråker og de store tapene de har hatt de siste årene. Det er en stor lettelse å se at denne bjørnen er felt, sier Moan.

Kritisk til Naturvernforbundet

En voksen hannbjørn på mellom 150 og 200 kilo ble mandag skutt i et plantefelt i utmarka sør for E14.

Statens naturoppsyn fikk oppdraget med å felle bjørnen fra Miljødirektoratet. Bjørn har gjort stor skade på sau og lam i Meråker de siste to beitesesongene. Meråker kommune har derfor søkt om å få felle bjørn hvis det blir oppdaget bjørnespor på vårsnøen i år.

Naturvernforbundet reagerer kraftig på at det skytes bjørn rett etter vinterdvalen. Alette Sandvik i Naturvernforbundet uttalte i forbindelse med fellingen av bjørnen at hun var kraftig provosert over det hun beskrev som elendig forvaltning.

- Vi er veldig kritisk til den måten å drive vårjakt på bjørn. Vi forstår at bjørn som går inn i en saueflokk må tas ut, men vi ser ikke noe mening i å skyte bjørn som akkurat har kommet ut av hiet, sa Sandvik til Bladet etter at bjørnen var felt.

Moan reagerer kraftig på Sandviks uttalelse.

- Det er skuffende å lese kommentaren fra noe som du forventer å være en seriøs organisasjon. Det er tendensiøse kommentarer som ikke har rot i verken sannhet eller kunnskap. Denne bjørnen har forvoldt enorm skade i området, og nå kan de som ligger på kne og jobber dag og natt i fjøsene i Meråker kanskje gå en bedre beitesesong i møte, sier Moan.

Saken fortsetter under bildet.

Kristoffer Moan er rovvilt ansvarlig i Nord Trøndelag Bondelag. Han er sikker på at bøndene i Meråker går en bedre beitesesong i møte etter at bjørnen er tatt ut. Foto: privat

Tegn på bjørnen

- Men hvordan kan dere være sikre på at det er akkurat denne bjørnen som står bak skadene?

- Fordi det er tegn på bjørnen som viser at det er riktig bjørn. Den var påtruffet i fjor og ble såret, og har sår som viser at det er den samme bjørnen som vi har forsøkt å ta ut før. Og vi har ikke sjans til å ta den ut i et slikt terreng på sommerhalvåret, sier Moan.

Han sier at  folk i Meråker gjennom to år har jobbet steinhardt for å ta ut denne bjørnen.

- Å ta ut bjørn i sommerhalvåret er bingo. Og denne bjørnen er vi sikker på har forvoldt stor skade på sau. Den eneste og beste måten å forhindre skade på beitedyrene er å ta ut bjørnen på vårsnø, sier Moan.

Stor takk

Moan sier at det er få kommuner som har bedre dokumentert helsetilstand på sauen sin enn Meråker.

- Det er utrolig godt helsebilde på sauen i Meråker og normalttapet som kan dokumenteres gjennom mange tiår ligger på rundt to til fire prosent. Så jeg håper at Mattilsynet blir tatt inn for å slå i hjel kommentarene fra Naturvernforbundet. Og jeg vil gjerne henvise Naturvernforbundet til å holde seg til kunnskap og erfaringene som eksisterer, sier Moan.

Han vil gjerne rette en stor takk til de som har lett etter kadaver natt og dag uten å lykkes.

- Nå kan faktisk alt arbeid bøndene legger ned i lamming på vårparten gjøre at de kanskje får ned flere av dyrene sine på høsten, sier han.

Vondt situasjon

Moan sier at det har vært vondt å følge med på situasjonen i Meråker.

- Du verden hvor folk har stått på og jobbet for å ta den bjørnen. De har vært ute og lett etter kadaver, og det har vært jaktlag som ikke har sovet på ordentlig på flere uker uten at de har klart å ta bjørnen. Dette tæret på veldig mange. Vi har både jerv og gaupe som tar sau i Meråker, men denne bjørnen har vært ekstrem. Den har gått inn i det samme området og forsynt seg. Dette var et skadedyr som det betyr enormt mye for dyrevelferden at ble tatt, sier Moan.