Søndag ble det registrert 876 passeringer på telleren ved Malvikstien. Det er årets høyeste måling.Kultursjef Arve Renå humrer godt. At de tilrettelagte turløypene brukes faller i smak.

Ser vi på perioden fra Palmehelga, er det flere som har passert kommunens teller ved Malvikstien enn ved Stavsjøen.

6858 har brukt stien ved sjøen, mens 5979 har tatt på seg skiene og gått tur i marka. Søndag vises tendensen tydeligere, hvor 876 ble registrert på Malvikstien og 126 ved Stavsjøen.

Kikket etter rødsildre

I Muruvik møter vi pensjonistene Leif Galten og Arne Jakobsen fra Trondheim. De skal se på rødsildren som blomstrer i disse dager. De har arbeidet som lærere ved Gauldal videregående og er litt mer opptatt av botanikk enn folk flest.

– Ja, vi er nok det. Vi har kjørt hit hver vår i mange år for å se på blomstringen og fuglelivet, sier Galten og peker på noen gjess som svømmer i bukta.

– Stien er aldeles utmerket, både til å sykle og gå på, sier han, men den har en ting som han liker dårlig.

– De har klart å legge ei skinne på toppen av gjerdet. Den er akkurat i øyehøyde, slik at man mister utsikten mot fjorden. Det irriterer meg grenseløst når jeg går stien. Hadde den bare vært litt lavere, slik at man kunne sett over, sier han med et hjertesukk.

Sikkerhet

Kultursjef Renå forteller at han argumenterte for det samme da gjerdet ble montert.

– Krav til sikkerhet?

– Ja, det er krav til sikkerhet fordi det er bratt ned mot sjøen, men det er ikke sikkert at det er nødvendig med så høyt gjerde langs hele strekket. Men det var ikke mulig å gjørenoe med det da det var montert. Men jeg er enig i at det ødelegger utsikten, sier Renå og forteller at det er benker og møteplasser langs hele stien.

– Og det er muligheter for dem som ønsker å fiske. I ukedagene har det ligget på over tre hundre passeringer den siste tiden.

– Malvikstien er en suksess?

– Ja, den har blitt veldig populær for både unge og gamle. Den har utgangspunkt fra begge sider og brukere har også muligheten til å gå den gamle stien som går ovenfor jernbanetraseen. Den brukes fortsatt mye, sier Renå.

Siste rest i skisporet

Malvik kommune har også teller som fanger opp skiutfarten ved Stavsjøen og i april har det vært flere som har gått langs sjøen på Malvikstien enn på ski fra Stavsjøen.

– Nå har de antagelig kjørt skispor for siste gang i løypene i Malvikmarka. Muligens vil det bli kjørt flere ganger ved Jerv-skogen, sier Renå.

Han sier at det fort blir barmark ved Stavsjøen, men oppe i marka kan det være brukbart skiføre ei stund til.