En lørdagsnatt i februar 2016 tikket det inn en upassende melding på Liv Signe Navarsetes Messenger-konto.

Meldingen ble sendt fra telefonen til tidligere statssekretær Morten Søberg, som selv er blant de ti som var med på gutteturen til Storlien. Stjørdalsordfører Ivar Vigdenes var også til stede.

Meldingen lød som følger: «Vi har lyst på fitta di».

Irritert

– Jeg har ikke skrevet denne meldingen og har ingen kjennskap til hvem det måtte være som har gjort det. Jeg har tatt og tar avstand fra den. At mitt navn blir dratt inn i noe jeg ikke har noe med å gjøre, tar jeg tungt, sier Vigdenes til Bladet.

Sp-nestleder Ola Borten Moe var også med på gutteturen til Storlien for drøye to år siden. Han navnga tirsdag alle som var til stede på hytta på Storlien den aktuelle kvelden og natta. Åtte av de ti mennene har sentrale verv i Senterpartiet.

Ifølge NTB har ni av de ti som var til stede under den mye omtalte hytteturen i ulike medier åpent avvist å ha sendt meldingen til den tidligere Sp-lederen. Den siste av de ti skal også ha avvist overfor de andre at han er den skyldige.

Ordfører Ivar Vigdenes oppfordrer den eller de som har sendt sexmeldingen til Navarsete om å stå fram og ta ansvaret.

– Jeg synes det er svært frustrerende, og er ikke så rent lite irritert over å få mitt navn nevnt i forbindelse med denne saken. De fleste kan forestille seg hvor vanskelig det er å skulle kommentere, eller ta ansvaret for meldinger fra noen annens mobiltelefon, som man har fått høre om først i lang ettertid, og som man ikke kjenner opphavet til, sier Vigdenes.

Tidligere statssekretær Morten Søberg har benektet at det er han som har sendt meldingen. Både Liv Signe Navarsete og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er sikre på at Søberg snakker sant, og at det var noen andre på hytteturen som har sendt meldingen fra hans telefon.

Saken fortsetter under bildet.

Liv Signe Navarsete fikk tilsendt en sexmelding på sin Messenger-konto en natt for to år siden. Avsenderen var blant de ti mennene som var på hyttetur på Storlien. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

– Skulle ønske jeg hadde sluppet

Stjørdalsordfører Vigdenes håper at saken får en snarlig løsning.

– Jeg har vært på et arrangement der noen i et øyeblikk må ha gjort noe de ikke skulle ha gjort, og som de ikke har ønsket å ta ansvar for i ettertid. Det skulle jeg ønske jeg hadde sluppet, men det får jeg ikke gjort noe med. Videre dialog tar jeg internt i partiet, opplyser han til Bladet.

– Hvordan påvirker denne saken hverdagen din som ordfører?

– I veldig liten grad.

NTB har gått gjennom Sps vedtekter og etiske regelverk, som ble revidert så sent som 10. april i år.

«Senterpartiet aksepterer ingen form for trakassering, diskriminering eller annen utilbørlig atferd overfor personer du forholder deg til,» heter det i de etiske retningslinjene.

Videre slås det fast at partiet har «nulltoleranse for atferd som oppleves seksualisert krenkende». Alle konkrete meldinger om seksuelle krenkelser skal tas alvorlig og føre til konkret handling.

– En slik melding som den Liv Signe fikk, er totalt uakseptabel. Det er ingen som skal ha en slik opplevelse, sier generalsekretær Knut M. Olsen.

Ber den ansvarlige stå fram

Navarsete har til Nationen, som først omtalte saken, forklart at hun er skuffet over at partiet ikke håndterte saken grundigere i første omgang. I flere intervjuer tirsdag, blant annet til VG, oppfordret hun den ansvarlige til å tre fram.

– De ti mennene på hytteturen bør nå vise seg som ekte mannfolk. Ekte mannfolk snakker sant. Og ekte mannfolk tar ansvar for det de har gjort og rydder opp etter seg, sier Navarsete til avisen.

Hun mener det vil være naturlig at sentralstyret bringes inn i saken og gis en orientering.

– Jeg tror ikke vi kommer utenom det nå, for nå er saken blitt såpass stor, sier Navarsete til avisen.