I torsdagens kommunestyremøte tar hun saken opp i en interpellasjon til stjørdalsordfører Ivar Vigdenes (Sp).

I interpellasjonen peker Lian på at Stortinget i 216 innførte fraværsgrense ved de videregående skolene her i landet. Regelen setter en grense for hvor mye udokumentert fravær en elev kan ha i hvert enkelt fag. For tida er denne fraværsgrensen på 10 prosent. Hvis en elev ikke har mer enn 10 prosent fravær i noen fag, har fraværsgrensen ingen konsekvenser for eleven. Da trenger de heller ikke levere dokumentasjon på fraværet. Hvis en elev har mer enn 10 prosent udokumentert fravær i et fag, får ikke eleven karakter i faget.

Dersom en elev har mellom 10 og 15 prosent udokumentert fravær i et fag, kan rektor etter nærmere regler bestemme at du likevel kan få karakter.

Ta ungdom på alvor

– Det å stille krav til elever, er ikke å underminere ungdommen, det er å ta dem på alvor, mener Nelly Anita Lian.

Hun peker på at siden innføringen av fraværsgrensen ble innført i videregående opplæring, kan mange fylker vise til gode resultater.

Lian viser til at tidligere Sør-Trøndelag fylkeskommune ifølge NRK, har redusert timefraværet med 44 prosent etter innføringen av fraværsgrensen. Antallet dager elevene er borte fra skolen har sunket med 41 prosent. Mange andre fylker kan vise til lignende tall, og særlig gledelig er det at nedgangen i fravær er størst blant yrkesfagelever.

Vil prøve i Stjørdal

– Med bakgrunn i dette kan det være naturlig å tenke at en fraværsgrense i ungdomsskolen også vil redusere fraværet blant elever i ungdomsskolen, sier Lian.

I kommunestyret i dag vil hun derfor vie om stjørdalsordfører Ivar Vigdenes er enig i at fraværsgrensen har vært et gode for elevene i videregående opplæring.

– Kan ordføreren være villig til å prøve ut en tilsvarende ordning for ungdomsskoleelever i Stjørdal? spør Nelly Anita Lian.