Torsdag besøkte tre stortingsrepresentanter og medlemmer av finanskomitéen på Stortinget Stjørdal. Helge André Njåstad, Sivert Bjørnstad og Jan Steinar Engeli Johansen kom på besøk for å lære mer om hvordan Stjørdalspolitikerne greier å drive kommunen uten å ta i bruk eiendomsskatt.

Imponert

De tre finanspolitikerne fra Fremskrittspartiet legger ikke skjul på at de er imponert over at Stjørdal som en av veldig få kommuner i landet greier seg uten eiendomsskatt.

– Stjørdal er et tydelig bevis på at det går an, sier Njåstad.

Han sammenligner eiendomsskatt med narkotika.

Blir avhengig

– Vi ser at kommuner som innfører eiendomsskatt, tyr til den enkleste metoden. Etter hvert som kommunen får bruk for mer penger, skrur de til eiendomsskatten enda litt mer. Det er som å ta narkotika. Du blir avhengig og må stadig ha mer, sier Engeli.

I Stjørdal møtte de tre stortingsrepresentantene fra Fremskrittspartiet sin lokale partifelle Nelly Anita Lian og stjørdalsordfører Ivar Vigdenes (Sp).

De to forklarte stortingsrepresentantene om det borgerlige samarbeidet i lokalpolitikken i Stjørdal som nå er inne i sitt nittende år.

– I hele perioden har vi styrt uten å innføre eiendomsskatt, sier Nelly Anita Lian.

Samarbeid

Hun er gruppeleder for Frp i kommunestyret og framstiller Fremskrittspartiet som garantist mot eiendomsskatt i Stjørdal.

–Det er nedfelt i den felles politiske samarbeidserklæringen vår og en viktig forutsetning for samarbeidet at vi ikke skal innføre eiendomsskatt, sier Lian.

Ordfører Ivar Vigdenes presiserer at alle de fem partiene som utgjør styringsflertallet i Stjørdal, er enige om å drive uten å innføre eiendomsskatt.

– Det har vi greid i alle år samarbeidet har vart, sier Vigdenes.

Må finne løsninger

Stjørdalsordføreren legger ikke skjul på at å styre uten eiendomsskatt, byr på utfordringer. Stjørdalspolitikerne må prioritere stramt.

– Likevel greier vi å levere brukbare tjenester til folk, mener Vigdenes.

Han viser til at Stjørdal har utviklet en politisk kultur for å finne andre løsninger og jobbe smartere. Det gjenspeiles ikke minst i omsorgssektoren der Stjørdal i mange år har drevet mer effektivt enn mange andre kommuner.

Det reflekteres ikke minst i prøveprosjektet med statlig finansiering av omsorgstjenestene. Stjørdal driver så effektivt at kommunen i løpet av tre år får et «overskudd» på 100 millioner kroner som nå skal brukes som egenkapital i det planlagte helsehuset og nye omsorgsboliger.

Sparer mye

Vigdenes nevner også plassproblemene ved Kvislabakken skole. Her sa politikerne nei til en utbyggingsløsning til 13 millioner kroner. å anskaffer kommunen heller et mer fleksibelt paviljongbygg med totalkostnad 2,5 millioner.

Både ordfører Ivar Vigdenes og Nelly Anita Lian vil jobbe for at Stjørdal skal greie seg uten eiendomsskatt i årene framover.

– I stedet for å ty til eiendomsskatt, tvinges vi heller til å lete etter andre og bedre løsninger. Og det viser seg at de finnes, mener Lian.

Usosialt

Ordfører Ivar Vigdenes er enig. Han vil ikke gå så langt som å karakterisere eiendomsskatt som en sovepute for politikere, men er enig i at når skatten først er innført, er det lettvint å bare øke litt hele tida når politikerne ønsker seg mer penger til gode formål.

– Det ber også en side av saken at eiendomsskatten fungerer veldig usosialt. Folk må betale uansett hvor stor inntekten deres er, påpeker Vigdenes.

Han legger også vekt på at det lokale næringslivet er mot eiendomsskatt.

– Mange av bedriftene i Stjørdal ville nok greid å betale eiendomsskatt, men det finnes også mange som driver med så knappe marginer at eiendomsskatt ville være en stor belastning, konkluderer Vigdenes.

På studietur

Etter besøket i Stjørdal torsdag satte finanspolitikerne fra Fremskrittspartiet kursen for andre kommuner i Trøndelag som har hatt eiendomsskatt i flere år.

– Vi ønsker å studere hele spekteret, sier Helge André Njåstad.

Fremskrittspartiet jobber for å avskaffe eiendomsskatt i alle kommunene i Norge.