Fylkesmannen har lagt ut på høring et forslag om å verne to områder i Stjørdal og Meråker. Det gjelder Kringåsan i Flora og Kvernskora i Meråker.

Begge områdene har betydelige verneverdier, ifølge fylkesmannen.

Fleksibel verneform

– Tanken er å verne begge område som naturreservat. Det er en fleksibel form for vern der formålet er å bevare naturverdiene. Det vil si at det ikke kan bygges veier eller hytter der, og det skal ikke foregå energiproduksjon eller andre tekniske inngrep. Men folk kan fortsatt ferdes fritt i pakt med allemannsretten, sier senioringeniør Eldar Ryan hos Fylkesmannen i Trøndelag.

Dyp bekkedal

Kvernskora i Meråker er det største av de to områdene og dekker et areal på rundt 4000 mål. Det består av en markant, hundre meter dyp bekkedal med dramatisk preg. Nordsiden er sørvendt og får mye sol, mens motsatt side ligger i skygge, og er dermed ganske fuktig.

Ifølge Eldar Ryan har den rik berggrunn og rik, variert vegetasjon med til dels gammel skog.

Bratte lier

Kringåsan i Flora ligger sørvendt på nordsiden av dalen med bratte lier. Det rundt 1900 mål store området har variert skog med mange treslag, blant annet osp, bjørk, rogn, hassel, alm og ask, og området representerer en naturtype som er sterkt prioritert når det gjelder skogvern i Trøndelag.

Restriksjoner

I begge tilfellene er det grunneieren som tilbyr frivillig vern av områdene.

–Vi ser at dette er et område med stor verneverdi, og som samtidig ligger slik til at det er egnet for vern. Det er allerede restriksjoner på skogsdrift i området, og vi må allerede nå ta spesielle hensyn. Samtidig ser også vi verdien av at noen områder blir tatt vare på for å sikre biologiske verdier for ettertiden, sier Per Hembre, daglig leder ved AS Meraker Brug, som er grunneier i det foreslåtte området Kvernskora.

Høringsfrist

De foreslåtte verneområdene omfatter totalt 23 områder i Trøndelag. De som har synspunkter på verneforslaget, har frist til 11. juni med å komme med sine merknader. Deretter vil fylkesmannen oppsummere de uttalelsene som har kommet inn og sende sin innstilling til Miljødirektoratet, som tar endelig beslutning om vern.