Distriktspsykiatrisk sykehus (DPS), Stjørdal kommune og Mental Helse ønsker velkommen til nytt, åpent folkeopplysningsmøte om psykiske plager i Kimen bibliotek torsdag 26. april. Denne gangen om angst og depresjon.

– Fysisk sykdom er noe vi kjenner godt til. Det er noe vi prater om og søker hjelp for. Men hva når man får infarkt i følelsene? sier Rolf Mollan, som til daglig er behandler «Rask psykisk helsehjelp».

Plagsomt for mange

Selv en mild angst/depresjon vil oppleves veldig plagsom for den som rammes av det – og det gjør mange en eller annen gang i livet, forklarer Mollan.

Mollan, som er psykiatrisk sykepleier, er opptatt av alminneliggjøring. Vanskelige følelser er en del av livet, mener han. Økt kunnskap kan forebygge.

– Dette skal det handle en del om i Kimen. Samtidig skal vi få høre på Veronika Kjesbu (37) som har en veldig sterk historie, sier han.

Reddet av ektemannen

Veronika Kjesbu prøvde å ta sitt eget liv som 18-åring, og var like langt nede i da hun skulle bli mor noen år senere. Hun ble reddet av mannen som oppfattet at noe ikke stemte.

– Psykiske lidelser er fortsatt et stort tabu, sier Veronika. Hun har engasjert seg i Mental Helse og annet arbeid der hun kan bruke egne erfaringer til å hjelpe andre.

– Jeg vil bidra med det jeg kan, slik at andre kan slippe å oppleve det jeg har vært igjennom. Hadde jeg fått god hjelp da jeg havnet på sykehus første gangen etter å ha prøvd å gjøre slutt på alt, hadde livet sett annerledes ut i dag. Jeg hadde hatt en god utdannelse og vært i fullt arbeid. I dag er jeg ufør, sier Veronica som virket som en ressurssterk ungdom da hun som 18-årig AUF-er satt i Stjørdal kommunestyre.

Ikke så mange så at selvtilliten var på bunn, og at 18-åringen plaget seg selv med stadig tyngre tanker.

Forsto ikke hva det var

Veronika sier at hun har skjønt i voksen alder at problemene for hennes del startet tidlig, under oppveksten i Stjørdal.

– Jeg begynte å få plager allerede i tiårsalderen, men jeg forsto ikke hva det var. Foreldrene mine hadde mye å stri med i forbindelse med at min yngre bror hadde medfødt hjertefeil og var mye dårlig. Jeg slet med en lese- og skrivevansker, men ble ikke helt sett, slik jeg burde, forteller Veronika.

Hun har mye å dele – om hvordan hun har opplevd egen situasjon og hjelpeapparatet, om oppveksten og livet som voksen med psykiske plager. Ikke minst om tanker og mekanismer hos en som vurderer ta livet sitt.

Inviterer til Kimen

– Møtet i Kimen er det tredje i rekken av folkeopplysningsmøter om psykisk helse. Det første gikk på DPS. Det andrei vinter på teamet psykose ble godt mottatt og trakk bra med publikum til biblioteket.

– Det fine med å disse møtene på Kimen er at alle slags folk kommer for å høre på, sier Rolf Mollan.