Meråker-ordfører Kari Anita Furunes synes nok er nok nå. Forrige fredag fikk alle ordførerne i Værnesregionen beskjed om at alle kommuner ikke får dedikerte politikontakter innen 1. juni. Denne datoen er starten for den nye politireformen og når ting skal være i normal drift.

– Vi har fulgt hele prosessen, prøvd og hatt en fornuftig dialog med politimesteren og fortalt om våre forventninger. Nå viser det seg at vi ikke får en fast politikontakt en gang. Dette er uholdbart for innbyggerne. Nå må vi forholde oss til lensmannen som sitter i Stjørdal, og that's it, sier Furunes.

Politidirektoratet har besluttet at alle kommuner i landet skal ha minimum én fast politikontakt. Nå oppgis den økonomiske situasjonen i Trøndelag politidistrikt som årsak til at det ikke skjer i denne regionen innen fastsatt tid.

– Det oppleves som at vi ikke blir tatt på alvor. Det betyr mye å ha en dedikert person med lokalkunnskap. Det har vi ikke nå. Det betyr en svekket polititjeneste i kommunen vår, og det kan vi ikke akseptere, understreker Furunes.

«Totalt uakseptabelt»

I tillegg til å være ordfører i Meråker er hun leder i regionrådet i Værnesregionen. Alle seks ordførere i regionen har sendt en felles uttalelse til politimester Nils Kristian Moe der de er sterkt kritisk til situasjonen.

«Vi finner dette totalt uakseptabelt, og forlanger, i tråd med lovnader og innhold i reformen, at alle de seks kommunene i Værnesregionen har fast ansatt politikontakt innen reformens oppstart», står det i uttalelsen.

Kari Anita Furunes har fått beskjed om at en permanent løsning ikke vil komme på plass innen 1. juni. Hun vet heller ikke når det er tenkt at alle dedikerte politikontakter skal være på plass.

– Det er provoserende at vi får denne beskjeden så kort tid før reformen rulles ut. Det er alvorlig – hvilken seriøsitet er det i det? For oss er det en stor endring i utgangspunktet å gå fra et eget lensmannskontor til å få en politikontakt, men nå får vi ikke det en gang. Det er dette vi har fryktet hele veien. Nå får vi mindre enn vi er lovet, sier Furunes, som presiserer at hun ikke er kritisk til politiet lokalt. Hun mener de gjør så godt de kan innenfor de økonomiske rammene de har til rådighet.

I Værnesregionen vil de politikontaktene som i dag fungerer i kommunene, bli forlenget inntil videre. Det innebærer også at avtalen med Malvik kommune vil bli videreført med de politikontaktene som pr. i dag fungerer i rollen.

Politikontaktene skal være en del av det forebyggende arbeidet og skal sørge for oppfølging og samarbeid mellom det lokale politiet og kommunene, næringslivet og andre aktører.

Beklager

Politimester Nils Kristian Moe lover at alle kommuner skal få en politikontakt, men at det ikke skjer fra 1. juni.

– Vi har kjørt et stort personalløp, og alt er ikke på plass ennå. Men jeg lover at kommunene skal ha en dedikert politikontakt på plass så fort som overhode mulig. Dette er en prioritert funksjon som vi jobber med nå, sier han til Bladet.

Han tør ikke gi et tidspunkt, annet enn at det skal skje så fort som mulig.

– Det er mange kabaler som skal gå opp, sier Moe.

– Forstår du at ordførerne i Værnesregionen er forbannet?

– Vi ønsker å ha et godt og nært samarbeid med alle kommuner, og det er bare å beklage hvis dette skal forstyrre samarbeidet. Det er på ingen måte intensjonen. De viser et stort engasjement, noe jeg er glad for, sier Nils Kristian Moe.

Værnes lensmannsdistrikt består nå av tjenestestedene Stjørdal lensmannskontor, Selbu lensmannskontor og et eget lensmannskontor på Trondheim lufthavn Værnes.