– Jeg har nå bestemt meg. Jeg vil ikke gå inn i en kamp om ordførerplassen på Arbeiderpartiets liste i Stjørdal foran kommunevalget i 2019. Jeg skal heller ikke stå på lista.

Det er Toril Sandvik, en av Arbeiderpartiets fremste lokalpolitikere i Stjørdal, med sete både i formannskapet og kommunestyret som sier dette.

Snekrer ny liste

Ved siste kommunevalg, høsten 2015, sto hun på varaordførerplassen på lista, bak Joar Håve. Det holdt ikke til ordførermakt for Arbeiderpartiet. Den borgerlige samlinga med Ivar Vigdenes fra Senterpartiet klarte å beholde ordførerklubba.

Nå er hele partifloraen i arbeid med å snekre liste foran valget i 2019, også Arbeiderpartiet, og Lånkes Jan Inge Kaspersen har for lengst kommunisert ut at han gjerne vil ha topplassen på Ap–lista.

Kaspersen håndplukket også kandidaten til varaordførerplassen på lista, Ann Inger Leirtrø, akkurat i det øyeblikket partiets nominasjonskomite satte i gang arbeidet for å komponere et listeforslag for valget til høsten neste år.

Høyst aktuell

Nestoren i Arbeiderpartiets gruppe i dagens kommunestyre, Joar Håve, har for lengst kommunisert at det for han er helt uaktuelt på å innta ordførerplassen på lista foran valget neste år. I motsetning til Sandvik, ønsker Håve å fortsette i lokalpolitikken, men ikke på noen topplass.

– Nå har du tidenes mulighet til å få topplassen på lista, hvorfor vil du ikke?

– Det er ingen grunn til å skjule at jeg nå over noe tid har hatt et press på meg fra spesielt partifeller, om å stille på ordførerplassen. Også pågang fra lokale Arbeiderlag, særlig etter at andre offentlig viste stor interesse for topplassen på lista. Faktisk har jeg brukt lang tid på avgjørelsen om hva jeg svarer om spørsmålet om ordførerplass skulle komme. Signalene var mange, og jeg har fått spørsmål, og svart lederen i nominasjonskomiteen at jeg ikke ønsker å stå på lista, jeg gir meg i lokalpolitikken.

Snudde

– Er det frykten for ikke å vinne valget som resulterer i at du ikke ville fighte for topplassen?

– I starten tenkte jeg, skal jeg fortsette i politikken, så var det topplassen jeg ville ha. Denne holdninga på bakgrunn av alle henvendelser med oppfordring om å ta plassen øverst på lista, sier Sandvik.

Fikk flest personstemmer

Også ambisjon om å ta topplassen, noe hun da nå ikke har, ville være naturlig ut i fra resultatet og stemmene hun fikk ved siste kommunevalg. Toril fikk en drøss av personstemmer.

– Så gir du deg nå med kanskje det best mulige utgangspunktet en ordførerkandidat kan ha?

– Leder i nominasjonskomiteen har jeg snakket med, jeg gir meg. Det en avgjørelse jeg sjøl har tatt. På hjemmebane får jeg full støtte for å fortsette, men jeg sier nei til å stille neste år. Jeg har en jobb i Politiet, der jeg er seksjonssjef i forvaltning og sivil rettspleie, sier Toril Sandvik.

Ikke motivert

– Blir du ikke engang fristet av å ta skalpen på Ivar Vigdenes?

– Skulle gjerne tatt opp kampen mot Ivar om jeg hadde vært motivert, men det er jeg ikke, sier Toril Sandvik.