John Gunnar Stormo er en av saubøndene som sterkest har fått merke at bjørn tar sau. Han er glad for at det nå er felt en bjørn midt i det området der han har sauene sine.

– Jeg ble meget glad – jeg må ærlig innrømme det. Mye tyder på at det er det rette dyret som nå er felt. I fjor begynte bjørnen å slå sau med det samme de ble sluppet i utmarka. Jeg fryktet at det samme ville skje i år, sier John Gunnar Stormo.

Rovdyrmat

Han slipper et sted mellom 700 og 800 voksne sauer og lam i utmarka hver sommer. I fjor mistet han nærmere 90 dyr, eller hver tiende sau som han slapp ut på beite i et område der han først og fremst mener at bjørn og jerv har forsynt seg mest.

– Hvordan kan du forsvare å slippe dyr på utmarksbeite i et område der du vet at det er rovdyr?

– Jeg har ikke noe annet alternativ. Om jeg skulle prøve å holde dem hjemme, ville de få for lite mat. Jeg har rett og slett ikke stort nok areal, sier Stormo.

Bestandsmål

Meråkerbonden mener bestemt at bestandsmålene som myndighetene har fastsatt, er altfor høye.

– Hvis vi skulle ha hatt så mye bjørn som bestandsmålet sier, skule vi hatt dobbelt så mange som i dag. Da hadde det vært umulig å ha dyr på utmarksbeite, fastslår John Gunnar Stormo.

Han har investert og satset på å livnære seg som husdyrbonde. I tillegg til sauene har han en større besetning med ammekyr. Disse blir også sluppet på utmarksbeite om sommeren.

Tapstall

I Meråker ble det i fjor sluppet nøyaktig 5000 sauer og lam på utmarksbeite, 1834 voksne sauer og 3166 lam. 382 av disse, 109 voksne sauer og 273 lam, kom aldri tilbake, viser tall fra Meråker kommune.

Miljødirektoratet opererer med et noe lavere tapstall, 345 dyr totalt.

– Våre tall er det som er oppgitt av de 16 saubøndene som har søkt om erstatning. Bønder som ikke har søkt erstatning, kan også ha hatt tap, sier fagdirektør Terje Bøe i Miljødirektoratet.

Ifølge fagdirektøren blir det ikke automatisk betalt erstatning for alt tap ut over det man betrakter som normaltap. Det blir gjort individuelle vurderinger.

Stor hannbjørn

Bjørnen som ble felt denne uken, er en stor hannbjørn som veide 162 kilo. Seksjonsleder Lars Bendik Austmo i rovviltseksjonen hos Statens Naturoppsyn mener at den må ha veid rundt 200 kilo da den gikk i hi i fjor høst.

– Det er tatt vevsprøver til bruk i vitenskapelige undersøkelser. Kjøttet ellers er sendt til en godkjent slakter og går til konsum. Skinn og hodeskalle tilfaller viltfondet, sier seksjonslederen.

«Det må da hjelpe»

Uansett – nå ser John Gunnar Stormo lysere en tidligere på en ny beitesesong.

– I år er det felt én bjørn, tre jerver og en gaupe i Meråker. Det må da hjelpe!