Torsdag kveld trommet 130 aktører sammen til Opera Trøndelag og regissør Ronald Rørviks versjon av Tryllefløyten foran en fullsatt sal i Kimen kulturhus. Etter stor sukess med fjorårets Carmen er det duket for en gjentakelse av suksessen når en ny kjent opera står på programmet. Det er ganske utrolig at musikk som hadde sin urfremføring i 1791 fortsatt er aktuell i et kulturhus i Stjørdal i 2018 - omlag 230 år senere.

Leder for Stortingets familie- og kulturkomité, Kristin Ørmen Johnsen, fikk æren av å ønske velkommen under premieren av Tryllefløyten torsdag. Hun innledet med å takke for at hun fikk komme å se Tryllefløyten på et sted som har så lange røtter for kultur, og som hun mener setter standarden for andre i distriktet.

I salen satt det operainteresserte, kulturinteresserte, musikkprofessorer, lærere, ordførere, operavenner, familie og slektninger, støttespillere, gjester fra operamiljø i andre deler av landet og helt sikkert mange som så Trylle-fløyten for aller første gang: Publikum som ikke har mye erfaring med opera, men som er nysgjerrige og interesserte i det som skjer på den kulturelle scenen i lokalmiljøet.

For opera trenger ikke være den letteste materien for de som ikke er kjennere, men Tryllefløyten av Mozart er et trygt sted å starte for en nybegynner. Musikken er kjent for mange og regnes som noe av det vakreste Mozart skapte. Publikum takket for den solide framføringen i med stående applaus og det var nok mange som gikk og nynnet på de kjente ariene etter å ha sett stjernelaget av solister Opera Trøndelag samlet til aksjon torsdag.

Det er ikke bare stykket og framføringen i seg selv som imponerer. Men den ufattelige innsatsen som både profesjonelle, amatører og ikke minst frivillige i operamiljøet legger ned for å få et slikt arrangement på beina. Som Johnsen sa i sin tale: Sceneoppsettet hadde ikke vært mulig å gjennomføre uten bidragene til alle de som har et hjerte som banker for opera.

Dette er bare starten på musikalske opplevelser vi kan glede oss til framover lokalt. I august settes blant annet musikalen Carl Halck opp i Malvik, og det er fjerde gangen Karlslyst Musikkteater setter opp musikalen om Karlslysts gårds grunnlegger Carl Halck. Vi har også Byfest og Blues in Hell å se fram til. I tillegg til flere andre store og små prosjekter som i all hovedsak er tuftet på en enorm dugnadsvilje blant lokalbefolkningen.

I Mozarts stykke får Prins Tamino en tryllefløyte som kan endre menneskers følelser. Det er det ingen tvil om at kultur også kan, enten det er på en scene i Stjørdal eller i Wien.