I denne uken kom 30–40 kinesere til Meråker. Og de blir der en stund!

– Dette blir kjempespennende! for oss er dette en historisk avtale, sier en ivrig Bjørg Sissel Kvannli, rektor ved Meråker vgs.

Allerede denne uken kan det komme en gruppe på mellom 30 og 40 kinesiske ungdommer til Meråker. Her skal de være i tre måneder framover for å utvikle seg innenfor langrenn og skiskyting, med tanke på å forberede seg til OL i Beijing i 2022.

Trenerteam

Skolen har organisert samarbeidet med Kina som et eget prosjekt over tre måneder, og det er satt sammen et eget trenerteam med Anders Högberg som leder til å ta hånd om gjestene fra den andre siden av kloden.

De øvrige i teamet er Elise Ringen, Wenche Snildalsli, Eirik Lorentzen, Ola Berg Fines og Johan Persson. I tillegg vil Frode Estil bistå trenerteamet.

Det er dessuten avklart at de kinesiske gjestene skal bo på Sportstunet like ved skolen.

Signert avtale

Mandag denne uken undertegnet Meråker vgs. en trenings- og utdanningsavtale med Kina om et tre måneders samarbeid.

Avtalen går inn under Norges Idrettsforbunds paraply, der Idrettsforbundet fra kulturdepartementet har fått ansvaret for å følge opp en handlingsplan som departementet har avtalt med kinesiske myndigheter.

–Vi er nå en del av denne handlingsplanen. Det har vi fått bekreftet, sier Bjørg Sissel Kvannli.

Lærerikt

Rektor legger på ingen måte skjul på at det har vært en lærerik, men samtidig intens prosess for å få alle formaliteter på plass.

– Dette er et nytt og spennende landskap for oss. Gruppen fra Kina skal også ha et kulturelt og sosialt tilbud mens de er her, sier hun.

– Hva er det viktigste for Meråker vgs. med denne avtalen som dere nå har inngått med Kina?

Vi har jobbet et år med dette, og nå har det blitt en realitet! Vi ønsker å spre idretten, dele kunnskap og samtidig lære av andre. Dette hjelper oss til å løfte blikket og tenke litt ut over det rent lokale som vi driver med til daglig, sier Bjørg Sisel Kvannli.

Evaluering

I første omgang er dette et prosjekt for tre måneder framover. I juni, når prosjektet er avsluttet, blir det evaluert.

– Om vi og kineserne finner ut at dette har vært et verdifullt samasrbeid, kan det hende at det på et senere tidspunkt kan bli aktuelt med noe mer. Uansett – mange trodde kanskje at det aldri ville bli noe av samarbeidet vårt med Kina. Men nå blir det kjempeartig å få besøk av en gruppe ungdommer fra en helt annen kultur, sier rektor Bjørg Sissel Kvannli.