Det sier Arnstad i et intervju med Trønder-Avisa.

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad sier til Trønder-Avisa at utenforstående må passe seg for å spekulere i hvordan ting skjedde på hytteturen hvor kameratgjengen fra Trøndelag var samlet i 2016.

- Spekuleres i fakta

– Vi kan ikke spekulere i faktum, heller ikke fra partiets side. Det syns jeg også man skal være forsiktig med fra andre hold. Det er ingen som sitter med kjennskap til denne saken på en slik måte at de kan spekulere i fakta.

– Hvem er det som spekulerer?

– Jeg ser i sosiale medier, og også blant enkelte kommentatorer i avisene, at man spekulerer litt i fakta i saken. Det tror jeg ingen har grunnlag for å gjøre, sier Arnstad til avisa.

Hun henviser blant annet til omstendighetene rundt meldingen.

– Det har blitt spekulert i for eksempel om alle satt sammen og sendte en melding, eller om det var én som gjorde det.  Dette er fakta jeg mener det ikke er grunnlag for å spekulere i.

Aksepterer ikke

– En av de ti må jo snakke usant. Skal man bare akseptere det? spør Trønder-Avisa.

– Hvis saken blir anmeldt til politiet, er det et nokså tydelig signal på at dette ønsker Senterpartiet ikke å akseptere.

Arnstad sier hun støtter at saken politianmeldes.

– Da får politiet gjennomgå om det er straffbart etter paragraf 266 i straffeloven. Så får politiet foreta de nødvendige undersøkelser.

Arnstad tror politiet kan lykkes i å finne ut hvem som sendte den.

– De vil kunne be om forklaring fra hver enkelt som deltok på turen. Det vil jo være forbundet med straffansvar å forklare seg falskt. Det er jo et litt mer effektivt virkemiddel enn å snakke vanlig til folk.

Hun utelukker å suspendere alle turdeltakerne, slik Sp-veteran Åslaug Haga har bedt om.

– Kollektiv avstraffelse er ikke et tiltak Senterpartiet holder seg med. Det er ikke et tiltak som hører hjemme i en rettsstat, sier Arnstad.

– Hva som vil skje etter politiets behandling, er det umulig å si noe om, fordi ingen av oss vet hvilket utfall en behandling hos politiet vil få, sier Arnstad til avisa.