Malvik kommune bytter ut dagens analoge trygghetsalarmer og går over til et digitalt system. Kommunen leier alarmene av Trondheim kommune og det er naboene som nå har besluttet å bruke 23 millioner kroner på en ny løsning.

– Vi har 170 alarmer og bare noen få av dem er digitale. Dermed må de fleste skiftes ut, forteller kommunalsjef Tone Østvang.

Må henge med

Kommunalsjefen forteller at de nye alarmene har flere tilleggstjenester og kan eksempelvis kobles sammen med brannvarslere, medisindispensere, elektroniske dørlåser og mobile trygghetsalarmer.

– De digitale alarmene har flere funksjoner. Den velferdsteknologiske utviklinga går fort og er absolutt noe vi i Malvik ønsker å henge med på, sier Østvang.

Saken fortsetter under bildet.

Kommunalsjef i Malvik kommune, Tone Østvang. Foto: Arkiv

Helge Brobak (87) har hatt trygghetsalarm i knapt ett år. Han tror ikke det vil bety så mye å få en digital alarm.

– Kanskje jeg er nødt til å varsle fra før jeg faller nå, sier han og ler.

Hommelvikingen forteller at både han og de tre sønnene føler seg tryggere når han har alarmen rundt håndleddet.

– Jeg har vært på sykehuset et par ganger med lungebetennelse i fjor og i år, og er nok blitt litt sløvere og dårligere til å gå. Det kan jo forekomme at jeg snubler og faller, og da er det greit å ha alarmen på seg, sier Brobak.

50 år i Hommelvik

Han har bodd i huset i Nessvegen i Hommelvik i 50 år. Så langt har han ikke behøvd å bruke trygghetsalarmen. Men den viste seg å fungere da han ved et uhell kom borti knappen.

– Jeg ble kontaktet umiddelbart, forteller han.

I løpet av høsten

Personer med behov for å kunne tilkalle hjelp i akutte situasjoner kan søke om trygghetsalarm. Østvang forteller at alarmene i Malvik er knyttet til en felles vaktsentral på Nidarvoll i Trondheim og at personell fra kommunen rykker ut hele døgnet hvis alarmen går.

Ifølge Adresseavisen har statlige myndigheter anbefalt at alle norske kommuner skal tilby digitale trygghetsalarmer innen 2018.

– Vi har ikke fått noen konkret dato på når dette skal skje, men vi er i en dialog og jeg vil tro at vi er i gang med å bytte ut i løpet av høsten, sier Tone Østvang.

Fortløpende i Stjørdal

Stjørdal kommune er godt i gang med å bytte ut sine analoge trygghetsalarmer. Hjelpemiddeltekniker Torge Børstad forteller at 380 av 511 trygghetsalarmer i kommunen nå er digitale.

Saken fortsetter under bildet.

Torge Børstad er hjelpemiddeltekniker i Stjørdal kommune. Foto: Privat

– Vi har holdt på med dette i noen år og arbeidet med å bytte ut skjer fortløpende, sier Børstad.

Han mener det er flere fordeler med den digitale løsningen.

– Per i dag går det raskere å koble opp anropet på en digital enn en analog alarm, sier Børstad.

30 sekunder raskere

Ifølge hjelpemiddelteknikeren kan det gå opp til et halvt minutt lenger før brukeren får svar fra legevakta i Stjørdal dersom vedkommende er tilknyttet det gamle systemet.

– For en person som har fått et illebefinnende vil 30 sekunder føles lenge, sier Børstad.

Enklest mulig

Helge Brobak tror ikke det vil by på noen problemer å bytte den analoge alarmen med en som er digital.

– Så lenge jeg har en alarm er jeg fornøyd. Men jeg håper ikke det blir så innviklet at jeg ikke forstår hvordan jeg skal trykke på knappen. Jeg er jo for gammel til å forstå de digitale greiene. Jeg vil ha det enklest mulig, sier Brobak.