Arbeiderfestivalen i Hommelvik ble første gang arrangert i 2004, og har som mål å ta vare på arbeiderhistorien og sette den i sammenheng med dagens samfunn. I løpet av de 15 årene er festivalen blitt en viktig arena for både lokale og nasjonale politikere og tillitsvalgte i Arbeiderpartiet, SV og Fagforbundet.

– Den fem dager lange festivalen, med 1. mai som den store dagen, er blitt en viktig tradisjon og arena for politikk og kultur og som betyr mye for identiteten til alle som bor i Vika, sier leder for årets festival, Ranveig Fosmo Holden.

Dugnad og lavt budsjett

Det har gjennom årene vært arrangert både politisk debatt og konserter med kjente artister. Men økonomien setter noen grenser for hva arrangøren kan legge opp til av større arrangement.

Stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol åpner årets Arbeiderfestival i Hommelvik. Foto: Arkiv

– Vi er en frivillig organisasjon der alle jobber på dugnad, og da er det ikke økonomi til å arrangere alt vi ønsker å ha med på festivalprogrammet. Vi hadde planer om flere arrangement også i år, men det er ikke alt som lar seg gjennomføre. Det å hyre inn artister og foredragsholdere koster penger, og for å unngå for dyre billetter er vi avhengig av at festivalen får noe økonomisk støtte. De to siste årene har den internasjonale kulturdagen vært svært populær og samlet mye publikum. Men så store arrangement kan vi ikke gjennomføre uten at flere frivillige lag og organisasjoner viser interesse for å være med, sier Ranveig Fosmo Holden.

Trist uten musikk

– Det å arrangere 1. mai uten kor og korps vil være veldig trist. Men da må festivalen ha økonomisk støtte, sier Fosmo Holden, som for årets arrangement har søkt Malvik kommune om et bidrag på 50.000 kroner.

– Vi håper årets program har noe for alle. Det er også slik at vi må samkjøre de ulike arrangementene for å unngå kollisjoner i løpet av festivalen. Årets festival har med flere av de populære arrangementene med størst publikumsoppslutning, mens andre arrangementer vil vi vurdere å sette på programmet ved senere festivaler, sier hun.

Årets festival åpner på tradisjonelt vis i hagen ved Johan Nygaardsvolds museum, og med den populære Pubquiz på Cafe Rampa senere på kvelden. Sammen med Historielaget Hommelviks Venner, Johan Nygaardsvolds museum og Hommelvik AUF inviteres det til historisk vandring fra museum til museum lørdag formiddag. På kvelden er lokale revylag både fra Malvik og Stjørdal samlet til galla i Bruket kulturhus.

Bokbad i biblioteket

– Et nytt arrangement i år er «Bokbad» i nye Hommelvik bibliotek på søndag, der forfatteren Magnus Marsdal og ordfører Ingrid Aune inviterer til samtale om Johan Nygaardsvold. Et arrangement som tradisjonelt samler fullt hus er allsangkvelden «Kvelden før dagen», der stortingsrepresentant Espen Barth Eide er hovedgjest. 1. mai har alle de kjente og tradisjonelle innslagene gjennom dagen, sier Ranveig Fosmo Holden.