– Når vi ser at det prosentvise sykefraværet har økt, må vi sette spørsmålstegn ved det, sier Liv Irene Krogstadnes, medlem av komité helse, pleie og omsorg.

På siste møte i komité helse, pleie og omsorg ville Frp-representanten ha med en protokolltilførsel der komiteen sier fra at de er bekymret for det høye sykefraværet i sektoren i 2017.

Langtidsfravær

Årsmeldingen for sektor helse, pleie og omsorg foreller om et sykefravær i sektoren samlet i fjor på 11,6 prosent, 1,2 prosent høyere enn året før. Konstituert sektorsjef Anne Kirsten Buland Øien mener at årsaken kan være sammensatt.

– Noen fasit fins ikke. Men vi ser at det er langtidsfraværet som drar sykefraværet opp. Vi har en godt voksen stab med en stor andel ansatte fra 55 år og oppover. Sykehjemmet har vært gjennom en omstilling der det har blitt fire færre ansatte, og det påvirker situasjonen. Samtidig er det veldig krevende å gå turnus 365 dager i året. Vi må dessuten huske at det faktisk er lov å være syk, sier Anne Kirsen Buland Øien.

Tar tid

Sektorens høyeste sykefravær har sykehjemmet, helse-, pleie og omsorgssektorens største enhet med vel 40 årsverk. I 2016 hadde enheten et fravær på 12,2 prosent og en ambisjon om å få det ned. Men i 2017 økte fraværet i stedet til 13,2 prosent.

– Vi er en stor arbeidsplass og det tar tid å få ned sykefraværet. Vi har gjennomført prosjekt sammen med NAV og bedriftshelsetjenesten, og vi ser at tiltakene hjelper. Sykefraværet har gått ned. Men vi drar med oss høye tall fra tidlig på året, sier enhetsleder Hilde Jønsson.

Peker nedover

Hun har tall som bekrefter at fraværet er på vei nedover. Første halvår i 2017 lå sykefraværet på 13,9 prosent. Andre halvår var det redusert til 12,5 prosent.

I desember i fjor var fraværsprosenten nede i 12,3, før den gjore et hopp opp til 14,6 prosent i januar. Hittil i år har fraværet kommet ned i 12,2 prosent. I mars måned alene var fraværet nede i 10,4 prosent.

– Det å jobbe på et sykehjem er et fysisk yrke. Jeg kan sitte på kontoret mitt og arbeide selv om jeg har gipset fot. Det er verre når du er vanlig ansatt på et syke-hjem, fastslår Hilde Jønsson.

Kraftig hopp

Også hjemmetjenesten hars hatt et solid hopp oppover i sykefraværet i 2017, fra 7,1 prosent i 2016 til 12,1 prosent i fjor – et byks oppover på fem prosent.

Enhetsleder Ragnhild Stavå er ikke bekymret.

– Vi har vært gjennom en omstilling der man la ned 12 pasientplasser på aldersheimen og omplasserte fem årsverk. Forskningen viser at når man er midt oppi en omstilling, vil alle mobilisere, og fraværet blir veldig lavt. Det er også et faktum at våre ansatte bruker mye av seg selv, samtidig som vi har en godt voksen stab. Årsaken til fraværet er kjent, og veldig mye av det er ikke arbeidsrelatert, sier Ragnhild Stavå.

Også hjemmetjenesten har tall som viser ast sykefraværet nå er på vei ned.