- Barnehagen har kommet i gode hender. Det er en stor glede som daglig leder å vite at ikke bare skolene, men også barnehagen nå får et løft. Når vi selger barnehagen er vi sikre på at den går fra god til enda bedre, sier daglig leder for Fagerhaug-skolene og barnehagen, Vidar Lykkås.

Flytter skolene

Før jul ble det klart av Fagerhaug International School og Fagerhaug Kristne Skole skal flytte. Ved skolestart i august flytter de med sine 200 elever inn i de gamle lokalene til trafikkskolen og Nord Universitet på Evja.

Nå er det klart at barnehagen blir på Fagerhaug og får nye eiere. Læringsverkstedet som overtar barnehagen på Skatval er en av Norges største private barnehageaktører med tilsammen 202 barnehager fordelt rundt omkring i Norge.

Onsdag hadde Fagerhaug besøk av Lasse Rosten som representerer de nye eierne av barnehagen. Han kunne fortelle at de har store planer for det som enn så lenge fortsatt heter Fagerhaug barnehage.

- Vi hadde ikke våget å ta i mot utfordringen hvis vi ikke var trygge på at vi kunne være med på å ta dette videre. Det å drive barnehage i dag er et krevende fag og et viktig håndverk, og det krever økt eierkompetanse. Vi er veldig glade for å kunne være med i Stjørdal, sier Rosten.

Alle ansatte fortsetter

I dag har Fagerhaug barnehage rundt 50 barn og 18 ansatte. Alle de ansatte fortsetter som før sammen med styrer av barnehagen, Jorun Værnesbranden.

- Vi har drevet en god barnehage med Jorun i spissen og det har vi fått bekreftelse på gjennom mange år med tilbakemelding fra foreldre, sier Lykkås.

Solkollen og Læringsverkstedet overtar Fagerhaug barnehage på Skatval allerede 15. mai. De har ikke bare kjøpt drifta av barnehagen, men de har også kjøpt hele bygningsmassen som huser de to Fagerhaug-skolene fram til høsten.

- Rammebetingelsene slik økonomien er bygget opp sier oss at barnehagen ideelt sett burde vært større, og det håper vi at den skal bli. Man har blitt flinkere til å organisere de store barnehagene slik at hvert enkelt barn føler seg sett og ivaretatt. Så kvaliteten på tilbudet handler mer om organisering og kompetanse enn om størrelse, sier Rosten til Bladet.

Har kjøpt hele bygningsmassen

Rosten sier videre at de har kjøpt hele tomten for å sikre framtidig barnehagesatsing med nok plass.

- Vi har hatt gode samtaler med kommunen. Planen er å samle driften i et hus, og etter hvert vil vi omregulere området. Per nå er tanken at vi skal fortsette med den boligbyggingen som er begynt her, og så vil vi sikre område til barnehagetomt og sette opp en ny barnehage så fort som mulig. Det handler litt om barnetall. Vi må opp i 70-100 barn, og det kommer litt an på behov og vekstprognoser. Det er også mulig at vi vurderer samarbeid med andre aktører. Det er et fantastisk sted og beliggenhet. Både for de som kjører forbi, de som ønsker denne typen verdibasert barnehage og de som bor i nærheten, sier Rosten.

Blir vemodig

Lykkås forteller at de jobber på spreng med å få alt klart til skolestart for de to skolene som flytter til Evja til høsten.

- De nye lokalene gjør at vi kan ta unna den veksten vi har hatt og som prognosene sier at vi kommer til å ha framover. Bygget er kjøpt og nå setter vi ting i stand, for til neste skoleår skal vi være på plass. Vår eier som er Misjonskirka var klar over at vi trengte et løft for skolene, og at dette var et løft som også barnehagen trengte. For å sikre at barnehagen får dette løftet, har formålet og kvaliteten på tilbudet vært styrende for oss. Da vi sonderte landskapet var vi i kontakt med ulike aktører og gikk inn i en dialog med Læringsverkstedet. De skilte seg ut for vårt vedkommende både når det gjaldt handlekraft og match når det gjelder formål og det å være villige til å satse på barnehagen videre, sier Lykkås.

Som daglig leder for de tre virksomhetene synes han det er vemodig å ikke skulle jobbe med de ansatte i barnehagen lengre.

- Men jeg er sikker på at det likevel er det rette å gjøre. De ansatte er også begeistret. Det er et samlet barnehagelag som synes dette er en god løsning og et spennende skifte, sier Lykkås.

Læringsverkstedet har hovedkontor på Jessheim, men Jorun Værnesbrandens overordnede vil være regionslederen for Læringsverkstedet i Midt-Norge hvor barnehageaktøren har tilsammen 9-10 barnehager.

Fortsetter verdisynet

Ifølge Rosten har Læringsverkstedet barnehager med forskjellige konseptgrupper. Solkollen barnehager har fokus på den kristne formålsparagrafen, så dette grunnsynet vil bli videreført i den nye barnehagen.

- Nå skal vi først fokusere på å få en trygg og god overgang slik at Jorun som styrer og de ansatte føler at overgangen blir god. Etter hvert vil vi komme og kurse de ansatte i nye oppdaterte pedagogiske verktøy, og la de få del i vårt kvalitetsprogram og fokusområder, sier han.

Han understreker at de opplever at det er en barnehage som er veldreven i dag.

- Det blir ingen revolusjon, men vi har absolutt ambisjoner om å løfte barnehagen. Vi er imponert over det oppvekstsenteret som Fagerhaug har bygget opp. Så det er med glede vi tar stafettpinnen videre. Jeg tror at dersom bransjer og bedrifter skal ha kraft til å utvikle seg så klarer man ikke det ved stå alene. Både når det gjelder å rekruttere de flinkeste folkene og til å jobbe med utvikling videre, sier han.

Viktig dannelsesarena

Ifølge Rosten er Læringsverkstedets profil å ha maks fokus på barnehagen og barnas hverdag.

- Vår visjon er at vi får verdens viktigste verdier til å vokse. Det handler om barna, det kjæreste og mest verdifulle foreldrene leverer fra seg. De skal være trygge på at de leverer de fra seg til en trygg barnehage.

- I 1970 gikk to prosent av Norges barn i barnehage. I dag har 98 prosent gått i barnehage før de begynner i skole. Så jeg pleier å si at barnehagesektoren aldri har vært viktigere i det norske samfunnet enn den er i dag. Og det sier noe om hvor viktig det er å følge opp de ansatte og tenke kvalitetssikring. Dagens barnehage er vår tids viktigste dannelsesarena og verdiformidlingsarena, sier Rosten.

Bytter navn

Jorun Værnesbranden sier hun gleder seg til å bli en del av fellesskapet til Læringsverkstedet.

- Jeg tenker at det blir fint å bli en del av dette fellesskapet og at det samsvarer med det vi har ønsket å være som barnehage. Vi vil få hjelp til å ha en stødig kurs for arbeidet vårt og vi vil sette det vi gjør inn i system som er felles for Læringsverkstedet. Og det blir fint å få et stødig selskap i ryggen for det vi gjør, sier hun.

De har ikke spikret navnet på den nye barnehagen, men er ikke helt uten ideer.

- Skolene beholder Fagerhaug-navnet selv om de flytter fra Fagerhaugveien. Så det er veldig sannsynlig at vi endrer navnet på barnehagen. Vi liker godt Solkollen både med tanke på beliggenhet her på Skatval og fordi det nå blir firmanavnet. Så det blir sannsynligvis Solkollen Skatval, sier Jorun Værnesbranden.

Lykkås er glad for at mye av verdiskapningen i barnehagen blir videreført.

- Solkollen har som ambisjon å ha hjerte for alle. Og akkurat det treffer oss veldig. Jorun er en veldig flott og trygg og tilstedeværende leder. Aldri i bedriftshelsetjenestes historie har vi hatt en bedre score under en leder. Hennes pedagogiske prinsipp er å se ungene i øynene og la de erfare kjærlighet. Vi er trygge på at vi ikke bare blir overtatt av noen, men også kan bidragsytere og at det er toveis. Vi blir ikke kjøpt opp og tredd på en trøye, men blir med noe som både av hjerne og hjerte oppleves som ekte, sier Lykkås.

Fakta om Fagerhaug

Fagerhaug er navnet på tre selvstendige virksomheter, eid av Stjørdal Misjonskirke:

  • Fagerhaug International School – grunnskole 1 – 10 trinn

  • Fagerhaug Kristne Skole – grunnskole 1 – 10 trinn

  • Fagerhaug Barnehage – 4 avdelings barnehage

Nå er barnehagen solgt til «Læringsverkstedet».