- De geitene som kjeer for første gang trenger litt hjelp. De forstår ikke helt hva som foregår og blir urolige. Ellers er det vel bare en av femti som trenger fødselshjelp, sier Vegard Vigdenes.

Saken fortsetter under bildet.

Det er foringstid med gras fra rundballer. Vegard Vigdenes bruker også litt kraftfor til geiteflokken. Foto: Arnulf Gresseth

Han lemper gras til geiteflokken. Geite-fjøset på Vigdenes i Forradal ligger for seg sjøl, hundre meter opp for selve gården. Nå i slutten av april, og i tre uker fram-over, er det ganske livlig her.

Et åttitalls kasjmirgeiter skal sette til verden omkring hundre kje, og de følger slett ikke klokka. Fødslene er spredt over hele døgnet.

Har det travelt

Søstrene Ellen (9) og Oline (10) har det travelt med å komme seg i geitefjøset når de kommer hjem fra skolen. De liker godt å kose med de små geitekillingene og hjelper til når det er travelt i fjøset.

Saken fortsetter under bildet.

Sola skinner, men det er mye snø på mange jorder ennå. Men yndlingskjeet til Ellen får være med ut i vårsola. Her blir det nok mye hopp og sprett når snøen er borte. Foto: Arnulf Gresseth

- Et åttitalls geiter og hundre kjeunger. Har ikke alle tvillinger?

– De som føder for første gang har som regel ett kje, forteller Vegard Vigdenes.

Men siden har de som regel tvillinger. Og da er det ikke noe uvanlig at det er flere som kjeer samtidig, sier bonden.

Saken fortsetter under bildet.

Dette kjeet ble født for tidlig og må ha både varmelampe og hjelp til å få i seg melk fra mora. Med Ellens gode omsorg skal nok kjeet bli friskt og vokse opp sammen med de andre. Foto: Arnulf Gresseth

Fra New Zealand

De første kasjmirgeitene ble importert fra New Zealand i 1994. De ble stående i karantene i fire år til de kunne overlates til gårdbrukere som skulle avle fram stammer her i landet.

Enkelte holder kasjmirgeiter for den spesielle ulla.

Saken fortsetter under bildet.

Til tross for tlft klima er også denne idyllen en del av hverdagen hos geitene. Mor og kjeunger slapper av i sola som varmer gjennom den åpne porten. Foto: Arnulf Gresseth

Men Vigdenes bruker dem til å holde lauvskogen nede i tillegg til at han selger noen livdyr. De fores med gras fra rundballer. Noen slakter han også, og da blir kjøttet gjerne kjøpt av folk som har røtter fra Asia og Afrika.

Sommer i Risvola

Vegard Vigdenes kjøpte de tre første kasjmirgeitene i 2003, men på grunn av sykdom ble hele besetningen skiftet ut fem år senere. Nå holder han antallet på omkring 100 vinter-fora dyr.

Geitene går fritt ut og inn av fjøset og beiter på et 160 dekar stort inngjerdet areal ved gården. Men når sommeren kommer har de store arealer å bevege seg på i fjellet rundt Risvola.

– Hva med rovdyr?

– Jeg har mistet ett dyr, og det var det gaupa som tok i innhegningen like ved gården. Det så jeg med egne øyne. Den hoppet bare over gjerdet og hentet seg ei geit.

– Er dette ei brukbar attåtnæring?

– Ja, jeg synes det. Hvilket annet husdyr kan du fore med lauvkvister, gråbonk og breinnhuttu! Det blir utrolig ryddig der de beiter. Og det det blir da noen kroner for livdyra også, sier han.

Tøft lynne

– Hvordan er lynne hos kasjmirgeita?

– Her er det ikke noe kjære mor! svarer Vigdenes. Det mobbes over en lav sko. Flokken har en knallhard rangorden som må følges. Hvis ikke blir både horn og skaller brukt på den uheldige.

– Hvor mye arbeid er det egentlig med geiteholdet?

– Til vanlig er det en halv times arbeid hver dag med geitene, sier Vigdenes og fortsetter:

– Men i lammetida er vi i geitefjøset hver fjerde time. De kan jo hende at det er komplikasjoner med en fødsel. Men det er meget sjelden. Jeg har jo kufjøset og melkinga og ta meg av, morgen og kveld. Og så har jeg jo så god hjelp av Oline og Ellen. Jentene kan jo det meste om geiter og geitekillinger. De er rene fødselseksperter, sier han.