Det sier Karstein Hollås, arrangementsansvarlig for regionalt mesterskap i prehospital akuttmedisin onsdag i Stjørdal.

Amulanselag rykket ut fra Fosslia fjellhall til liksomulykker og hendelser flere steder i kommunen gjennom dagen. Det var seks ulike poster å prøve seg på, og på hver poster var det paramedicere og fagarbeidere på plass som dommere.

Svein Dragsnes og Svein Nordby testet kjøreferdigheter.

Seks utfordringer

På havna var det drukningsulykke, på brannstasjonen var det hjerteinfarkt og på skatebanen hadde noen falt og slått hodet.

Konkurransen hadde også en post på torget. Der skulle ambulanselagenefra hele trøndelag blant annet teste kunnskaper, samarbeidsevner og kommunikasjon gjennom et stort puslespill.

Elever som markører

Elever fra ambulansefag ved Lukas videregående skole i Malvik tjenestegjorde som markører. De var sminket veldig realistisk. Marlene Nordli spilte hjertepasient i trimrommet og var blåblek og klam i ansiktet. Benedikte Steen på Halsenbanen møtte ambulansearbeiderne blodig og forslått i hodet og på leggen.

Benedikte Steen spilte skadet skater på Halsenbanen. Her fikk ambulanselagene mer enn en utfordring. Foto: Christine Schefte

Nerver underveis

– Litt uvant å konkurrere. At en skal bli mer nervøs enn i vikeligheten, er litt fælt, sa Ola Nordengen Dyste på Ranheim sitt lag etter innsatsen med pasient med hjerteproblemer. Men han og laget følte de klarte oppgaven.

Fire ambulanselag

Karstein Hollås kunne fortelle at det var tilsammen fire lag i sving.

– Det er lag fra Grong, Levanger, Stjørdal og Ranheim, og de har ti minutter på hver av de ti postene. Da skal de prøve å gjøre mest mulig så riktig som mulig. Det er slik at vi har ulike prosedyrer og tiltakslister å følge. Det kan være flere samtidlig, og det er mye å holde styr på, forklarer Hollås som selv er en erfaren ambulansearbeider/paramedic og faglærer ved Lukas videregående skole.

Hollås deltok ikke selv, men var med og avviklet konkurransen i regi av EMS Norway (Emergency Medical Services).

– Hva skjer med det laget som vinner her i dag?

– Det går videre til den nasjonale konkurransen i Ullensaker i 5. - 7. september. Og skulle laget vinne der, er det også en internasjonal finale.

–Folk tror de kan

Elever fra Lukas hadde også stand på Stjørdal torg, hvor de blant annet tilbød forbipasserende å prøve hjerte- og lungeredning på dukker. Tidlig på dagen var folk ikke særlig motiverte til å bli med. Litt synd syntes elevene, siden alle kan ha godt av en oppfriskning, og noen av de som gikk forbi hadde nok aldri heller forsøkt.

–Jeg tror mange tror at de kan mer enn de faktisk gjør. Man må trykke hardt nok, så det pumpes blod rundt i hele kroppen, og man må også regne med å knekke noen ribben, sier Lars Morten Storbukt, Andrea Olsen Hindnes og Thomas Bagsund, tre av elevene i teltet.

line@bladet.no

926 52 359