Fylkesmannen søker om tillatelse til rotenonbehandling av lille Røsttjønna, østre og vestre Koltjønna, Hakktjønna og Lomtjønna i Stjørdal kommune.

Fem tjern

I 2016 ble gjedde fjernet fra Råvatnet og Bjørgtjønna ved bruk av CFT-Legumin (rotenonløsning). Planen er nå å fjerne gjedde i fem resterende tjern i Lånkeområdet i 2018 for å hindre at fisken blir spredt til nye vann. Gjedde er tidligere ulovlig utsatt i området og er svartelistet i Artsdatabanken. Den er vurdert til å kunne ha negativ effekt på naturlige habitater og økosystemer, stedegne fiskestammer, genetisk mangfold, og være en mulig vektor for sykdommer/parasitter.

Spredningsfare

Fylkesmannen skriver i søknaden at spredningsfaren videre nedover i vassdraget til Nævra og Homla i Malvik vurderes som reel. Erfaringer viser at det også er en stor fare for at mennesker kan flytte gjedde til andre nærliggende vann. Spredning av gjedde blir vurdert som en av de alvorligste truslene mot stedegne fiskebestander i Norge.

Det søkes om bruk av inntil 1050 liter rotenonløsning. Rotenonbehandlingen er planlagt gjennomført sommeren/høsten 2018. Bruken av rotenon er lagt ut på høring og fristen for å uttale seg er 11. mai.