– Årets forhandlinger om fiskevald i Stjørdalselva har vært mer krevende enn på mange år, sier Morten Welde leder av fiskeutvalget i Stjørdal Jeger og Fiskerforening, som disponert over 40 fiskevald fordelt på om lag 25 kilometer av Stjørdalselva og Forra.

Mistet i Forra

I vinter fikk foreningen beskjed om at grunneier Meraker Brug selv ønsker å leie ut et par kilometer med elv i øvre deler at Forra. SJFF har leid dette valdet i en årrekke og dermed blir det en mindre strekning tilgjengelig i Forra for allmennheten. I hovedelva har forening skrevet kontrakt på to nye vald.

– Vi har leid Megård som ligger nedenfor Bruhølen i Flora og Ydstines som ligger nedenfor Ertsgard i nedre del av elva. Dermed har vi ivaretatt tilbudet til allmennheten, sier Welde.

De siste to årene har det vært et økende trykk av laksefiskere til vassdraget og SJFF har solgt mange fiskekort. En av årsakene er fiskereglene for vassdraget. I Stjørdalselva har fiskerne lov til å beholde en fisk om dagen, men ikke mer enn seks i løpet av sesongen. Tre av laksene kan være over tre kilo. I elver som Orkla og Gaula er kvoten for avlivet laks mye strengere. Det er lov til å ta en laks i døgnet, men kun to i løpet av uka og totalt fire i løpet av sesongen. Kun en av laksene kan være over 80 cm (cirka 5.5 kilo).

Godt fiskekortsalg

Det store interessen for fisket i vassdraget førte til et godt kortsalg på SJFFs fiskevald i fjor . Her blir 75 prosent av overskuddet betalt ut til valdeierne. I 2017 fikk elveeierne etterbetalt rundt 20 prosent i tillegg til valdleien.

– I årets valdforhandlinger har vi i økende grad blitt møtt med påstanden om at andre kan betale mer for valdene. Det er sikkert riktig. La det være helt klart – hvis SJFF hadde betalt det maksimale av det markedet kan tilby så hadde vi gjort noe dumt. Vi er en frivillig dugnadsbasert forening. Vi betaler en grei leie både når fisket er dårlig og når fisket er godt. Vi er en stabil leietaker som er med både i gode og dårlige år. Over tid mener vi at dette er noe alle parter er tjent med, sier Welde.

Viktig for allmennheten

Han mener at alle har nytte av å ha en forening som kan tilby et godt tilbud til allmennheten.

– I år har vi registrert at andre har forsøkt å overby oss og presse oss ut av avtaler vi har hatt i mange år. Det er en aktivitet som de fleste vil tape på over tid. I elver som har opplevd en slik prisgalopp er allmennheten nå utestengt fra laksefiske, fangstrapporteringen er dårlig og interessen for å ta vare på elva er nærmest ikke-eksisterende. At SJFF har et bredt tilbud, er en styrke for elva og for kommunen, sier Morten Welde leder av fiskeutvalget i SJFF.