Sektorsjef Torhild Aarbergsbotten og Anne Marken, leder i komité kommunal utvikling, har lest utspillet fra Kare Hagerup i Malvik om mangel på næringsareal i regionen.

Det er ikke riktig å påstå at de fnyser av utspillet. Men de gjør mer enn gjerne oppmerksom på at Meråker har rikelig med næringsarealer å tilby bedrifter på jakt etter tomt.

Ledig areal

– Meråker er ikke helt Malvik, og heller ikke Stjørdal, når det gjelder sentral beliggenhet. Hvorfor skal bedrifter på leting etter næringsareal se til Meråker?

– Fordi vi har ledig næringsareal! Hvis du tenker reisetid, er det raskere å pendle fra Stjørdal til Meråker enn til Heimdal., sier de.

Ingen utkant

De to avviser kontant at Meråker er en usentral utkant. Tvert imot. E 14, en av Midt-Norges mest sentrale transportårer til utlandet tvers gjennom kommunen. Og fra Meråker er man bare et par kjappe mil unna utlandet, som i dette tilfellet vil si Sverige.

Dessuten går jernbanen tvers gjennom kommunen. Og avstanden til en internasjonal flyplass som Værnes er ikke lang.

– Det fins dem som tror at Meråker er langt borte. Det er ikke det! fastslår sektorsjef Torhild Aarbergsbotten. Som bosatt i Stjørdal, og med en mann som jobber i Trondheim, snakker hun av egen erfaring.

600 mål

En oversikt som ble utarbeidet for snart tre år siden viser at Meråker har vel 600 mål ledig næringsareal, fordelt på større og mindre områder.

Det største er 460 mål stort, det minste på knapt ti mål. De aller fleste ligger sentralt i Meråker, eller like inntil E 14. Noe er offentlig eid, men private aktører eier mye av de næringsarealene som Meråker kan tilby.

I tillegg fins det ledige lokaler og venter aktører på jakt etter passende lokaler til forskjellige formål.

Gode argument

I det hele tatt mener de at det fins mange gode argument for å etablere seg i Meråker. Ledige næringsarealer er én ting. Boligfelt med ledige og ikke minst rimelige boligtomter er et annet moment. Kommunen har også god kapasitet på vann og avløp.

– Og ikke minst har vi lavere arbeidsgiveravgift enn både Stjørdal og Malvik. Meråker ligger i avgiftssone II, som innebærer at vi har arbeidsgiveravgift på 10,6 prosent, mot ellers 14,1 prosent, sier de.

Supplement

Anne Marken og Torhild Aarbergsbotten er ikke opptatt av at Meråker skal konkurrere ut nabokommuner som Malvik og Stjørdal. Men de mener at Meråker er godt supplement til mer sentrale kommuner der de beste næringsarealene i stor grad er opptatt, og der prisnivået gjerne er et helt annet enn det er i Meråker.

– Om noen har behov for næringsareal og tar kontakt, skal de få hjelp, fastslår Anne Marken og Torhild Aarbergsbotten.