– Vi ønsker å prøve noe nytt i år, sier Svend Beruld Andersen i 17.-maikomitéen i Hegra.

Som tidligere år er det foreldrene til femteklassen ved Hegra barneskole som står som ansvarlige for å gjennomføre markeringen av nasjonaldagen i bygda.

Tidligere år har 17. maitoget gått fra kirkebakken på Hegramo nedover til E14 og så over brua til sørsida. Her gikk toget gjennom det gamle sentrumsområdet med Hegratunet som stopp. 17.maitoget returnerte til Hegramo og skolegården etter en liten markering ved Hegratunet.

– Hegratunet har ikke lenger funksjon som aldersbolig eller asylmottak. Derfor velger vi å endre litt på ruta i år, sier Andersen.

Under 17.-maifeiringen i år vil barnetoget gå i et område der det bor mer folk.

Fra oppstillingen ved kirka går barnetoget opp riksvegen forbi ungdomsskolen til boligfeltet Skårån. Her tar toget en liten runde før det marsjeres opp Kverndalsvegen til Prestgårdsfeltet. Så fortsetter 17.maitoget nedover Prestgårdsvegen ned til Hegra Bosenter før marsjen avsluttes inne på skolegården på Hegramo.

– Vi har hatt en diskusjon om togruta i komitéen og har landet på at vi prøver en an en rute i år, sier Svend Beruld Andersen.

Lederen av 17.-maikomitéen presiserer at forandringen bare gjelder for 17.-maifeiringen i år.

– Komitéen for neste år får bestemme hvor 17. maitoget skal gå da, sier Andersen.

Etter toget leger foreldrene til femteklassen opp til tradisjonell feiring av nasjonaldagen på skoleområdet på Hegramo på formiddagen.

Her blir det leker for barna, is og saftposer å få. Foreldrene lager også til kafé inne i gymsalen og i forsamlingshuset Ljosheim.

Stian Hansen som går i tiende klasse ved Hegra Ungdomsskole og er leder av elevrådet, skal holde talen for dagen.