Jan Sakshaug Sport er en av Stjørdals eldre familiefirma og Jan Sakshaug er fjerde generasjon som styrer butikken.

– De siste tjue årene har sikkert vært mer krevende enn de første åtti, sier Jan Sakshaug, dagens eier og driver av butikken. Han viser til endringen i folks kjøpevaner etter at det dukket opp butikker på internett.

– De hadde sikkert en del utfordringer i gamle dager også, men av en  annen karakter.

Byttet lokale

For knappe to år siden flyttet han butikken fra Søndre gate til Evja, hvor de nå har en stor og moderne sportsbutikk. Gjennom årene er det mange som har fått et forhold til bedriften.

– Jeg har ikke tall på alle som har vært innom her som sommervikarer eller utplassert gjennom skolen. Vi er nok en butikk som de fleste i Stjørdal har et forhold til, sier Jan og nikker til Bladets utsendte som var sommervikar for mange år siden.

– Dette vil bli en jubileumssommer med tilbud til våre kunder.Vi skal ha aktiviteter utover hele jubileumsåret, og vi starter markeringen i dag og den kommende helga, sier han.

Startet som verksted

– Vi har ikke helt klart å spore etableringsdatoen, men firmaet ble startet på forsommeren 1918. Det var mer et verksted, men butikk i den grad at de produserte sykler som ble solgt. De solgte varer, men antagelig mer tjenester, sier Jan som selv startet på sykkelverkstedet som 12-åring.

– Barnearbeid var en helt legitim greie på den tida, sier han med et smil.

– Og det har du videreført?

– Ungene mine er med og hjelper til. De har stått på lønningslista her fra 13-års alderen i alle fall, sier han. Femte generasjon er Guro (13) og Jørgen (15).

– Guro skal være med meg på Fluefiskedagene i Elverum og markedsføre hvor enkelt det kan være å fiske med flue, hvis utstyret er tilpasset, sier Jan.

Slangetemmer

John Sakshaug har ikke helt forlatt butikken selv om det er sønnen som har tatt over. Han startet i familiebedriften som «slangetemmer» i starten av femtitallet.

– Den yngste i firmaet fikk jobben med å bøte sykkelslanger og det var min jobb i starten, sier John som tok over butikken i 1964.

– Det var smie og verksted frem til vi i 1959 bygde butikken i Søndre gate. I starten ble det solgte litt fiskeutstyr og sånne ting, men da var dette mer en attåtnæring, sier Jon Sakshaug.

Johns kone Helene var også en del av betjeningen i den gamle butikken. I dag sørget hun for at alle som kom innom fikk seg et kakestykke og en kaffekopp.