Marthe Kristoffersen, Håvard Tvedten og Nadya Khamitskaya la ut på en tøff finaletur på Magerøya i Finnmark i søndagens program. De to førstnevnte gikk videre til den store finalen som ble avgjort i nettet på Nordkapp. Der viste meråkerkvinnen seg som den sterkeste.

– Det var en tøff reise på mange måter, men det var utrolig deilig å vinne. Jeg visste at Håvard var en sterk konkurrent i selve finalen, men jeg gikk all-in, sier Marthe Kristoffersen til Bladet.

Saken fortsetter under bildet.

Nadya Khamitskaya (t.v.), Håvard Tvedten og Marthe Kristoffersen var de tre som kjempet om seier i finalen. Foto: Matti Bernitz

Konkurransemenneske

Sammen med ni andre kjendiser la hun ut på tur i den niende utgaven av «71 grader nord – Norges tøffeste kjendis». Innspillingen startet i slutten av august i fjor.

Kristoffersen la opp som aktiv langrennsløper i 2017, men konkurranseinstinktet ble raskt vekket til live igjen.

– Det var todelt for min del. Jeg var opptatt av at jeg skulle få en fin tur, men samtidig ville jeg vinne. Jeg er jo et konkurransemenneske. I konkurransene så kjente jeg at jeg ville vinne der og da, men jeg tenkte ikke på at jeg skulle til finalen fra dag én. Det kom litt etter hvert, sier hun, som er den første kvinnelige vinneren i kjendisversjonen av programmet.

Deltakerne ble utsatt for tøffe fysiske påkjenninger underveis. 28-åringen er glad for at hun fikk være en del av gjengen som kjempet seg fra Lindesnes til Nordkapp.

– Rett og slett en kjempeartig opplevelse. Jeg levde i en boble i en måned. Jeg savner å være på tur med gjengen og de opplevelsene vi hadde sammen. Jeg kommer til å huske det for resten av livet. Jeg klarte å nyte hele turen, forteller Marthe Kristoffersen.

Saken fortsetter under bildet.

Disse kjendisene la ut på tur i den niende utgaven av «71 grader nord – Norges tøffeste kjendis». Foto: Ingerid Mehus

– Kan seieren sammenlignes med å vinne et skirenn?

– I ettertid er det nok fortsatt større å vinne et skirenn enn 71 grader nord. Det er mer jobb som ligger bak, men jeg satte stor pris på å gå til topps på denne måten også.

Lengtet ikke hjem

Kristoffersen har gode erfaringer med tur i skog, mark og fjell. Hun mener det ga henne en stor fordel i konkurransen.

– Jeg følte meg mer hjemme i fjellet enn mange andre, og jeg trivdes nok mer enn de fleste. Jeg lengtet ikke etter senga og livet hjemme i det hele tatt, sier Kristoffersen.

– Det råeste øyeblikket i løpet av hele turen var å ligge på toppen av det ene fjellet og se på nordlyset. Det var heftig.

Hun nevner også overnattingen i hengekøya ved siden av Vettisfossen i Sogn og Fjordane – 275 meter over bakken – som en rå opplevelse.

28-åringen lovpriser vennskapene som ble stiftet i løpet av turen. Hun fant tonen med blant andre Carina Dahl.

– Jeg ble glad i flere av deltakerne. Nå har vi helt forskjellige hverdager, men jeg har fortsatt kontakt med enkelte, sier hun.

71 grader nord-vinneren har holdt på hemmeligheten i drøye sju måneder.

Saken fortsetter under bildet.

Deltakerne fikk oppleve flott natur på turen til Nordkapp. Her er Marthe Kristoffersen (t.h.) sammen med Nadya Khamitskaya og Abiel Tesfai. Foto: Kristin Folsland Olsen

Hemmelighold

– I starten etter at jeg kom hjem var det vanskelig å ikke si noe om utfallet. Folk var nysgjerrige. Men etter et par dager var alt egentlig som før. Så det har faktisk gått lettere og lettere å holde på hemmeligheten, sier Marthe Kristoffersen.

– Da jeg så semifinalen på TV forrige søndag var jeg nervøs på mine egne vegne om jeg kom videre eller ikke, sier hun og ler.

Meråkerkvinnen bor og jobber i Lillehammer. Hun forteller at det ikke er noen tvil om at folk har fulgt med på ferden hennes i 71 grader nord på TV-skjermen.

– Jeg har fått mange positive tilbakemeldinger, og jeg har fått meldinger om at folk heier på meg. Det er trivelig, sier Kristoffersen.