Kjetil Ravlo (51) er den nye lensmannen og tjenesteenhetslederen i Værnesregionen. Han tar over jobben etter Marit Helen Stigen og er allerede godt i gang med å gjøre seg kjent med arbeidsoppgavene.

Levangsbyggen har tidligere jobbet ved Stjørdal lensmannskontor. Nå ser han fram til utfordringen med å lede rundt 80 ansatte i regionen.

Utfordring

– Hva er utfordringene med å være lensmann i Malvik, Meråker, Stjørdal, Frosta, Selbu og Tydal?

– For min del handler det først og fremst om å komme seg inn i lensmannsrollen, og bli kjent med folk både internt og eksternt. Jeg har jo jobbet i Stjørdal og i dalføret tidligere, men det skjer mye på kort tid. Nå skal vi få en ny politireform til å fungere i praksis. Politiet skal være nært folk på en annen måte enn tidligere, samtidig som vi skal være mer spisset på enkelte fagmiljø. Der gjelder det å finne en god balanse. Værnes lensmannsdistrikt er et Norge i miniatyr, og det er et spennende distrikt med mye potensial.

Politireform

– Enkelte kaller nærpolitireformen for fjernpolitireformen. Hva må gjøres for å bygge tillit til innbyggerne nå når flere lensmannskontor er lagt ned?

– Jeg synes ikke det er rart at det blir kalt fjernpolitireformen. Det ligger jo en sentralisering i det. Men det som er avgjørende er hvor bra og nært vi kan levere tjenestene til innbyggerne. Vi skal være tilgjengelige når folk ringer oss og har behov for hjelp, men vi er fortsatt i en innkjøringsfase. Du kan si at vi holder på med en oppussing som ikke er helt ferdig ennå. I tillegg så har vi politikontaktene som skal være kontaktpunktet mellom politi, kommune og innbyggere. Der ligger det gode muligheter. Vi er i ferd med å rekruttere fire politikontakter i regionen nå. Det er mye som er i endring, og vi skal levere best mulige tjenester med de rammene vi har.

Prioriteringer

– Er politiet nok opptatt av hverdagskriminalitet?

– Det vil sikkert være saker som enkelte mener at vi ikke følger opp godt nok. Vi trener på å gjøre gode prioriteringer, og det er ensbetydende med at vi må gjøre mindre av noe annet. Noe av jobben vår er å identifisere områder som fortjener mer oppmerksomhet, og politiet må ta slike valg på lik linje med andre virksomheter. Vi skal selvfølgelig strekke oss langt uansett, men vi rekker ikke over alt hver gang – det må vi være ærlige på. Politiet i Værnesregionen er langt fram i det forebyggende arbeidet, men vi kan bli enda bedre. Dette er viktig opp mot alle typer kriminalitet.

Erfaring

– Hvilken erfaring tar du med deg fra tidligere jobber inn i jobben som lensmann?

– Jeg har jobbet ved små og store tjenestesteder i ulike lederroller. Den viktigste erfaringen jeg tar med meg er å tenke på helheten, og se hvordan vi kan jobbe mest og best mulig sammen.

Høyt ambisjonsnivå

– Hvilke saker er viktige for politiet i tiden framover?

– Ambisjonsnivået med den nye reformen er høyt, og alle roller er ikke på plass ennå. Tre av de viktigste feltene vi skal jobbe med er vold og overgrep blant barn og unge, grensekontroll og beredskap. På sistnevnte er det viktig at responstiden er kort når det haster. Vi skal være ute i kommunene og plassere patruljer der det trengs.

Den gode replikken

– Hvordan vil du beskrive deg som leder?

– Jeg tror jeg blir oppfattet som en med brukbar arbeidskapasitet. Samarbeid er viktig for meg, og jeg liker å «se» folk. Jeg var mer detaljfreak før, men jeg har funnet ut at det ikke går lenger. Nå har jeg en ledergruppe som alle er flinke til å ta i et skikkelig tak, og jobben min blir å være med og skape gode rammer til gjennomføringen. Jeg liker å ha god struktur på ting, en god plan. Til slutt vil jeg nevne at det er veldig ålreit å ha den gode replikken i arbeidsmiljøet. Den må dyrkes. En god replikk kan løse opp i mye.

Har ikke angret

– Hvorfor valgte du politiet som ditt yrke?

– Faren min jobbet i politiet, og mange tror nok det var derfor. Men det kan jeg avkrefte, det var snarere tvert imot. Det var ikke et opplagt valg, og jeg hadde andre ting jeg spekulerte på, som for eksempel innenfor jus og Forsvaret. Men jeg har ikke angret på valget mitt. Jeg har gjort ulike ting innenfor etaten og har hele tiden søkt etter påfyll og nye utfordringer.

Bor utenfor Værnesregionen

– Har det en betydning at du ikke bor i Værnesregionen selv?

– Her møter jeg meg selv litt i døra. Jeg har alltid troen på at man skal kjenne sitt publikum og omvendt. Men jeg må klare å gjøre jobben min selv om jeg bor like utenfor området som jeg er lensmann for. Jeg tror det har mindre betydning i denne rollen, og det er viktigere hvordan jeg utfører jobben. Jeg kan uansett ikke bo i alle de seks kommunene i Værnesregionen. Det at jeg bor i Levanger er også et tegn på at jeg ikke har noen særinteresser for enkelte kommuner i regionen!

Hobbyer

– Hvilke hobbyer har du?

– Jeg har to aktive gutter som hovedhobbyen min. Ellers er hele familien veldig glade i hytta vår på Lierne, og vi er der så ofte vi kan. Den har en enkel standard. Hyttelivet er en fin avkobling og gir en annen type tilstedeværelse. Jeg forsøker også å trimme litt. Om vinteren er jeg med på gubbetrim en dag i uka. Det er nesten for ille å kalle det gubbe, men jeg er jo tross alt over 50 år. Det går mye i fotball og innebandy.

Den store lidenskapen

– Hva liker du å gjøre når du ikke er på jobb?

– Å være på fjellet. Jeg har en engelsk setter som jeg har med på jakt. Vi snakker småviltjakt – helst rype og skogsfugl. Det har jeg holdt på med siden jeg var 14 år og er min store lidenskap. Tidligere spilte jeg en del golf, og jeg var med på oppstarten av golfklubben i Stjørdal. Jeg har bestemt meg for å ta opp spillingen igjen, men handicapet mitt er ikke mye å skryte av nå. Det ligger nok et sted mellom 20 og 30.

Kroppsarbeid

– Hva gjør du for å koble av?

– Kroppsarbeid hjemme. Jeg løper ofte en del, og da knekker jeg mange problemstillinger. Jeg liker også ei god bok. Det går mye i krim og spenningsserier, men jeg kan også lese biografier og historiske romaner. Akkurat nå holder jeg på med den siste boka av Dan Brown. Jeg har forresten funnet ut at lesing er god sovemedisin.

Liverpool-supporter

– Hva ser du på TV?

– Ser veldig lite på TV. Det blir nyheter innimellom, og en og annen fotballkamp. Jeg har fulgt Liverpool siden 70-tallet. Levanger og Rosenborg er jeg også supporter av.

Øde øy

– Hvem ville du tatt med deg til ei øde øy?

– Tja, kanskje jeg skulle ta med en god golfspiller slik at jeg får reparert svingen min? Tiger Woods eller Suzann Pettersen.

Årets ferie

– Hvor går årets ferietur?

– Det blir ei uke i campingvogn, men vi vet ikke hvor ennå. Hytta i Lierne vil også bli brukt, og mot slutten av sommeren er det fotballcup i Danmark som står på planen. Vi var i Syden i fjor, så det dropper vi i år.

Drømmer om å synge i kor

– Hva er ditt skjulte talent?

– Det er jo skummelt å svare på det, for da blir jeg vel utfordret med en gang. Vet ikke om jeg har et skjult talent egentlig. Men jeg skulle ønsket at jeg var med i et kor. Jeg tror ikke det er så mange som er klar over det. Jeg synger gjerne når jeg er alene, som for eksempel i bilen. Det er likevel en sterk overdrivelse å kalle det et talent!